Política

Londres s’aboca a l’abisme del ‘Brexit’

L’oposició laborista demana a May continuar al mercat únic mentre que la meitat euroescèptica del seu partit vol que abandoni les converses sense cap pacte

La líder del DUP nord-irlandès suspèn una reunió amb la ‘premier’

El govern de Theresa May continua sense tenir un pla sobre el Brexit, quan està a punt d’acabar-se el termini per presentar la seva proposta definitiva a la Unió Europea (UE). Ho ha de fer abans que el 14 de desembre es reuneixin els 27 països restants per decidir si s’ha aconseguit un “avenç suficient” per poder passar a la següent fase de les converses, la de les relacions comercials, que són vitals per al Regne Unit. El sector empresarial i financer li exigeix continuar tenint accés al mercat únic.

May va arribar a Brussel·les, dilluns passat, amb la intenció de tancar un pacte amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i fer un anunci conjunt el mateix dia. Presentaven una oferta al gust de la UE pel que fa a la factura de sortida (50.000 milions d’euros), els drets per als ciutadans europeus residents al Regne Unit (amb petits aspectes per aclarir) i acceptant que Irlanda del Nord es quedés dins del mercat únic i de la unió duanera per evitar la frontera física.

Segons el govern britànic, May va anar a Brussel·les amb el vistiplau del DUP pel que fa a la frontera nord-irlandesa. No obstant, a mig dinar entre May i Juncker, Arlene Foster, la líder del DUP, va trucar a May per comunicar-li que no acceptaven el text i amenaçant de retirar-li el suport al Parlament dels seus 10 diputats, gràcies als quals May va poder arribar a la majoria absoluta després de perdre-la a les eleccions de juny. Segons va explicar ahir el segon de Foster, Nigel Dodds, “no vam rebre el text fins dilluns al matí i de seguida vam avisar May”.

El text parlava d’un “alineament regulatori” d’Irlanda del Nord amb la República d’Irlanda, al sud de l’illa. Això significa que Irlanda del Nord es quedava dins del mercat únic i de la unió duanera, com Irlanda. O sigui, que per mantenir la frontera invisible entre els dos territoris, aquesta es traslladava als ports i al mar que separa l’illa d’Irlanda de la de la Gran Bretanya (on hi ha el País de Gal·les, Anglaterra i Escòcia). El Regne Unit està compost per la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, que ara quedava separat a àmbit econòmic i polític del Regne Unit.

El DUP va dir que de cap manera acceptaria que Irlanda del Nord quedés separat del Regne Unit, mentre que el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que és qui ha de donar llum verd a la UE sobre la frontera nord-irlandesa, deixava clar que una frontera física atemptava contra els acords de pau de Divendres Sant del 1998.

Davis crea confusió

Aquests acords van posar fi a 30 anys de conflicte armat entre republicans proirlandesos catòlics –representats al Parlament de Belfast pel Sinn Féin i l’SDLP i que volen la reunificació de l’illa–, i els unionistes probritànics protestants –representats pel DUP i l’UUP–, que volen continuar pertanyent al Regne Unit i dependre de Londres. Mantenir-se en el mercat únic els allunyaria de Londres.

La tensió entre el govern irlandès i el DUP va créixer ahir. Dodds va dir que “el govern irlandès és temerari i perillós i està posant en perill les relacions anglo-irlandeses”. Per la seva part, Varadkar va denunciar que “el DUP no representa la majoria nord-irlandesa [el 56% va votar seguir a la UE]” i que May havia d’escoltar els altres partits de la regió. El juny passat, un exministre d’Exteriors del laborista Tony Blair, Peter Hain, ara lord, va recordar que el DUP, amb el qual va negociar els acords de Divendres Sant, és un negociador duríssim. De fet, no va acceptar els acords de pau fins més tard. En les converses de juny, quan May va anunciar un acord amb el DUP, aquest va dir que no i va negociar dues setmanes més fins que va arrencar-li 1.000 milions de lliures. Dilluns va fer el mateix. Ahir Arlene Foster va cancel·lar la reunió prevista amb el DUP i va enviar-hi el seu segon.

La cosa es va complicar ahir quan la ministra principal escocesa, el ministre principal gal·lès i l’alcalde de Londres van exigir també quedar-se al mercat únic. La pressió sobre May va pujar quan la meitat euroescèptica del seu partit li va demanar que sortissin de les negociacions sense cap pacte o la farien fora. La confusió va ser màxima quan el ministre del Brexit, David Davis, va dir que tot el territori britànic es quedaria dins del mercat únic, una opció que veuria amb bons ulls l’oposició laborista, tal com va deixar clar ahir el diputat Keir Starmer.

Un any i mig després, i a pocs dies del termini fixat per la UE, May continua sense un pla clar, tractant d’acontentar tothom. I si en té algun, aquest és accedir al màxim a la UE sense que li imposin la lliure circulació de persones. Ho té difícil a Brussel·les però més encara al Regne Unit. De moment ha cedit en tot el que li ha exigit la UE. Queda la frontera nord-irlandesa per arribar a un acord total amb Brussel·les. Però la unanimitat al Regne Unit sembla impossible.

LES FRASES

El DUP no representa la majoria d’Irlanda del Nord
Leo Varadkar
PRIMER MINISTRE IRLANDÈS
S’hi repensarà i tornarà [May] a posar damunt la taula l’opció de la unió duanera i el mercat únic?
Keir Starmer
DIPUTAT LABORISTA

Suport a Rajoy sobre Catalunya

Daniel Postico

La primera ministra britànica, Theresa May, va tornar ahir a donar suport a Mariano Rajoy davant de la situació que es viu a Catalunya i va dir que “l’important és que imperi l’estat de dret i que es respecti la Constitució espanyola”. Ho va fer en una breu reunió que van mantenir a Downing Street. Rajoy va agrair el suport a May i va expressar el seu desig que passessin a la segona fase del Brexit. “May ens va donar suport sobre Catalunya i el Brexit no trencarà els nostres vincles”, va dir Rajoy, que va haver d’entrar per la porta del darrere de la residència de la primera ministra perquè un grup de manifestants independentistes es van aplegar a la porta principal amb crits i pancartes de “llibertat per als presos polítics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per comarques gironines”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA