Política

Violència unionista

“D’això se’n diu feixisme”

L’alcalde de Balsareny relata el clima que viu aquest municipi del Bages per fets violents de l’extrema dreta i explica per què ho ha denunciat

La manifestació ultra de demà arran de l’afer de la bandera espanyola al balcó afegeix tensió

“Quan hi ha gent que té actituds intolerants, homòfobes i racistes i no es deixa espai a la diferència d’opinions, d’això se’n diu feixisme, cal dir-ho amb totes les lletres, i a Espanya no s’ha condemnat mai.” Són paraules d’Isidre Viu, alcalde d’ERC de Balsareny, municipi del Bages que en els darrers mesos ha patit “l’actitud violenta” d’un “grup reduït” de veïns –no arriben a la desena– amb posicions d’extrema dreta que, a parer de Viu, busquen clarament la confrontació: “Volen escampar que som un poble dividit i no és veritat.” No ho vol deixar passar i ha denunciat el darrer episodi –un escarni davant de casa seva– als Mossos: “Són delictes d’odi molt greus”, diu.

Els agres capítols no són nous, però han pujat de to arran de l’intent de crema d’una bandera espanyola. Un fet que, ja en campanya, es va fer viral amb Mariano Rajoy, que va piular que s’havia “intentat cremar la casa d’una família de Balsareny perquè tenia penjada una bandera espanyola al balcó”. Segons els afectats, algú va intentar cremar la bandera i, en no aconseguir-ho, va calar foc al portal del bloc, que va quedar un xic malmès.

Mentre la bola de neu creixia, a Balsareny augmentava la incredulitat. Per com va reaccionar la família –ho va esbombar a certs mitjans espanyols però no ho va denunciar als Mossos, que tot i això han obert una investigació d’ofici– i sobretot perquè forma part d’aquest grupuscle “amb actituds feixistes” que diu l’alcalde. I és que els incidents amb els quals se’ls vincula no són pocs. A les xarxes se’ls podia trobar fins fa poc –ara han esborrat els perfils– a manifestacions d’extrema dreta embolcallats amb una bandera de la Hermandad Hermanos Cruzados, relacionada, entre altres, amb l’atac racista a un centre de menors del Bages el 2015. És també l’entitat que va convocar una manifestació unionista a Manresa en la qual hi va haver gestos feixistes i que va acabar amb un veí de Castellgalí a l’hospital. L’home ha estat denunciat recentment per membres d’un grup excursionista de Vilafranca del Penedès que van rebre greus amenaces quan s’anaven a fer una foto amb una estelada al cim del Collbaix. Els va etzibar frases com ara que els haurien “d’afusellar” o que “si tornés Franco no en deixaria ni un”. En el vídeo que va córrer –gravat per ell mateix amb actitud desafiant– se’l sent dir a una dona: “Ves a casa, marrana, que tens tots els llits per fer.”

Un altre dels membres d’aquest grup –que ara és a la presó per causes que arrossegava– va ser denunciat per intentar rebentar la marxa de torxes de l’Onze de Setembre de Balsareny. I es va enfilar al balcó de l’ajuntament per col·locar-hi la bandera espanyola, fet aplaudit per Vox, que va fer una piulada remarcant que es tractava d’un afiliat seu.

El comportament del grup va tornar a quedar palès dissabte, quan unes trenta persones van fer un escarni davant la casa de l’alcalde per protestar pel capítol de l’intent de crema de la bandera espanyola. Els presumptes afectats eren a primera fila. El batlle no era a casa, però sí la seva dona i el seu fill, que van haver d’aguantar la pluja d’improperis mentre es cremava una estelada. No és l’única acció. Per demà han convocat una manifestació a l’ajuntament que té el suport d’organitzacions ultres com ara Somatemps.

L’alcalde remarca que l’intent d’incendi és “lamentable i denunciable”, però subratlla que també ho és l’escarni. I explica per què ho ha denunciat: “Cal fer un pas i definir-se, perquè si no t’acabes aliant amb el maltractador.”

Resposta “pacífica”
Demà no hi haurà contramanifestació: “Rebutgem aquestes actituds i la violència, però no donarem la imatge de confrontació que busquen; més endavant farem algun acte, com netejar pintades feixistes que hi ha al poble, però seran sempre accions pacífiques, que són les que ens han caracteritzat fins ara”, explica l’alcalde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona