Política

LORENA ROLDÁN

Número 2 de Ciutadans per Tarragona

“Els problemes de les Terres de l’Ebre no es resolen amb la vegueria”

Advocada de professió (Tarragona, 1981), ha estat diputada al Parlament de Catalunya des del 2015 i anteriorment havia estat regidora a l’Ajuntament de Tarragona

Creu que el 21-D és el moment de posar fi al procés?
Sí, estem convençuts que el 21-D tenim una oportunitat d’or per tancar el procés i guanyar el nacionalisme a les urnes. Un procés que no ens ha aportat res positiu, hem patit la fugida d’empreses per la inestabilitat política i la inseguretat jurídica. També s’ha produït una crisi institucional perquè s’han degradat les institucions i una crisi social, s’ha trencat la convivència.
Considera que l’última legislatura ha estat una pèrdua de temps?
No només els últims dos anys han estat una pèrdua de temps, fa molt que estem en el monotema. Els partits separatistes estan obsessionats a fer-nos fora d’Espanya i de la Unió Europea, i no s’han abordat altres temes importants per a la gent com ara els temes de salut. Vull recordar que la comissió de Sanitat del Parlament no s’ha reunit des del juliol, mentre que el Parlament es va obrir al setembre per celebrar plens per parlar de la independència.
I com proposa recuperar la convivència?
Nosaltres respectem tothom que ha sortit a manifestar-se i que opta per la independència, en democràcia totes les opcions són legítimes encara que no les compartim. Jo pregunto què ha oferit Puigdemont als independentistes, els va prometre una Catalunya independent en divuit mesos i això no ha arribat, com tampoc el referèndum, que no va tenir cap garantia ni reconeixement internacional. Ciutadans treballarem per tots els catalans i farem polítiques que abordin els problemes reals dels catalans, que són comuns a independentistes i no independentistes.
Quantes empreses del Camp i l’Ebre han marxat els últims mesos?
Tenim dades de Tarragona ciutat, d’on han marxat cent vint empreses, però no disposem de dades del conjunt de la província perquè la Generalitat no ens les facilita. També les petites i mitjanes empreses i els autònoms marxen de Catalunya. El nostre programa inclou un seguit de mesures perquè aquestes empreses tornen i perquè en vinguen d’altres. Volem que Catalunya sigui atractiva pels inversors. En aquest sentit vam defensar un pla de reactivació econòmica de les Terres de l’Ebre que Junts pel Sí va rebutjar.
Quin resultat espera aconseguir a la demarcació?
Hi ha enquestes que indiquen que podríem guanyar en vots a ERC, creiem que tenim moltes possibilitats de guanyar el nacionalisme a les urnes. Ciutadans sortim a guanyar, potser el PP i el PSC han sortit sempre amb la idea de pactar amb els nacionalistes.
La implantació de Ciutadans a les Terres de l’Ebre és limitada. És la seva assignatura pendent?
La implantació a nivell territorial es fa a poc a poc, tenim agrupació en diferents municipis com Tortosa o Roquetes. Esperem una etapa d’estabilitat política per anar-nos implantant, perquè si repetim les eleccions cada dos anys hem d’estar més per temes de campanya que per l’organització i la implantació territorial.
Què en pensen, de la divisió territorial de Catalunya en vegueries?
Ara el més urgent és atendre les Terres de l’Ebre. El problema de les Terres de l’Ebre no es resol amb la creació d’una vegueria, sinó que cal tenir més bons serveis públics, que els estudiants no hagin de marxar a fora, la xifra d’atur... Això són els problemes reals i urgents.
Quina és la vostra proposta per protegir el riu i el delta de l’Ebre?
En l’acord d’investidura del PP hi vam incloure el pacte nacional de l’aigua, volem un pacte que estigui basat en criteris de sostenibilitat i solidaritat. Cal un informe tècnic fet per experts independents. Des de Ciutadans hem donat suport a totes les propostes encaminades a l’aportació de sediments a la desembocadura.
Com valora les càrregues policials de l’1-O?
A ningú que estime Catalunya li poden agradar aquelles imatges. La gestió del govern del PP va ser nefasta.
Quines aliances electorals veu possibles després del 21-D?
Ciutadans tenim dubtes sobre què farà el PSC i caldria que el senyor Iceta digués clarament a qui pensa donar suport, sembla que no vol investir Arrimadas. Nosaltres som el partit de la suma i de l’acord, estem disposats a sumar tant a la dreta com a l’esquerra des del centre, com hem fet en altres llocs. Si el 21-D els constitucionalistes tinguéssim un escó més que els independentistes, la gent no ens perdonaria que no fóssim capaços de fer un govern alternatiu i transversal que posés fi a aquest malson del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona