Política

El pressupost del govern del 2017 es prorrogarà automàticament

Aragonès admet que es podrà iniciar el 2018 amb “certa normalitat” pel desbloqueig de partides que pujaven a 381 milions

El Consell de Ministres no hi afegeix restriccions

El govern començarà el 2018 amb el pressupost del 2017 prorrogat automàticament, segons preveuen tant la llei de finances públiques de Catalunya com la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), i sense cap restricció addicional després que l’últim Consell de Ministres de l’any ahir no ho aprovés expressament, i no comuniqués per tant –tret que hi hagi una sorpresa en el BOE d’avui– cap altra limitació extraordinària. El secretari d’estat per a les administracions territorials, Roberto Bermúdez de Castro, havia anunciat la vigília que l’executiu espanyol aprovaria ahir explícitament la pròrroga, fet que obria la porta a una nova intervenció de facto, però el secretari d’Economia, Pere Aragonès, ja el desmentia al matí a Catalunya Ràdio i ho atribuïa a una “confusió”, ja que feia setmanes que havia pactat amb el ministeri que no es faria cap decret específic perquè la situació financera de la Generalitat és bona, i per tant els crèdits del 2017 poden prorrogar-se amb normalitat.

Ordre als departaments

Per això mateix, de fet, el 12 de desembre el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda ja va emetre una instrucció interna, signada per la directora general de pressupostos i la interventora general, en què feia saber a la resta de conselleries i entitats del sector públic els criteris generals d’aplicació de la pròrroga, entre els quals destaca que Economia es reserva l’opció d’acordar la retenció de saldos pressupostaris el 2018 per complir els objectius d’estabilitat pressupostària. I és que caldrà tenir en compte que el límit de dèficit s’estreny dues dècimes l’any vinent, del 0,6 del 2017 al 0,4%. En els últims anys, quan ja han calgut altres diverses pròrrogues pressupostàries, el govern havia hagut d’aprovar decrets específics amb mesures de contenció extra, atesa la situació de crisi econòmica i l’incompliment dels límits de dèficit de l’any anterior.

Enguany, en canvi, i malgrat que sota l’empara de l’article 155 es mantenen en vigor un grapat de mesures de fiscalització i control, es canviarà d’any amb “certa normalitat”, segons admetia Aragonès, després que el ministeri també anunciés aquesta setmana que suspèn en data del 31 de desembre el bloqueig que havia decretat al setembre de totes les partides que no considerava bàsiques, destinades sobretot a ajuts i subvencions. El secretari d’Economia, que confia que la intervenció “desapareixerà” del tot quan es formi el nou govern i per tant s’aixequi el 155, es felicita pel fet que “tot el pressupost” tornarà a estar disponible a partir de l’1 de gener.

Cent milions guanyats

Segons les dades d’execució del pressupost a final de novembre, si bé la xifra total de partides retingudes el 20 de setembre pujava a 481,4 milions, l’import el 30 de novembre s’havia rebaixat fins als 381,3, després que aquests mesos s’hagi aixecat el bloqueig per a casos puntuals, com el programa d’igualtat, amb el qual es finança la renda garantida de ciutadania, i els centres especials de treball, els fons europeus agraris i de garantia juvenil i en part el fons de contingència, per pagar les eleccions del 21-D i un petit augment retributiu a personal de l’Institut Català de la Salut.

L’octubre es tanca amb una dècima de superàvit

L’administració de la Generalitat va tancar l’octubre amb un superàvit d’una dècima del PIB, 212 milions, segons dades ja ajustades que ha fet públiques el Ministeri d’Hisenda. La xifra és millor fins i tot que la del setembre, que es va tancar amb 140 milions de superàvit, el 0,06%. L’any passat, que es va tancar amb una lleugera desviació sobre el límit, el govern va acabar l’octubre amb 720 milions de dèficit, el 0,34% del PIB, amb la qual cosa l’estalvi en un any puja a més de 930 milions.

Segons dades del govern a final de novembre, això sí encara pendents d’ajustament, la tendència s’hauria mantingut el mes passat, que es va tancar amb un superàvit de 101,7 milions. Si bé des d’Economia es mostren prudents perquè hi ha moltes operacions que es deixen per a final d’exercici, tot fa pensar que el 2017 no se sobrepassarà el límit de dèficit, fixat en el 0,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona