Política

Setge al procés sobiranista

Acaba la vista per decidir si Junqueras surt de la presó

El vicepresident demana que el deixin en llibertat per poder respresentar els seus electors

Tres magistrats de la sala d’apel·lacions revisen les mesures cautelars imposades per la jutge Carmen Lamela i mantingudes per Pablo Llarena

La vista per revisar l’empresonament preventiu d’Oriol Junqueras ha acabat aquest dijous cap a la una del migdia. El vicepresident ha pogut declarar al final de la sessió i ha demanat que el deixin sortir en llibertat per representar els seus electors. El líder d’ERC està empresonat a Estremera des del 2 de novembre.

El vicepresident del govern ha arribat l’Audiència Nacional espanyola (AN) poc després d’un quart de deu del matí en un vehicle camuflat de la Guàrdia Civil escortat dos cotxes més del cos policial. El líder d’Esquerra ha hagut d’esperar als calabossos de l’Audiència perquè el Suprem no té instal·lacions per allotjar detinguts.La sessió ha començat quan passaven pocs minuts de dos quarts d’onze del matí –l’hora prevista per a l’inici– a la sala segona del Tribunal Suprem (TS).

A les portes del tribunal s’han concentrat desenes de periodistes, abundant policia i un grup de polítics i simpatitzants d’ERC, el partit de Junqueras, entre els quals el diputat al Congrés Gabriel Rufiánl; el vicesecretari general de coordinació interna, Isaac Peraire; la diputada al Congrés Ester Capella; els senadors Mirella Cortés i Bernat Picornell i els diputats electes del Parlament Bernat Solé, Ruben Wagensberg, Jenn Díaz, Òscar Peris i Gemma Espigares.

La vista se celebra a porta tancada i, per petició expressa de la defensa, hi assisteix personalment el mateix Junqueras. Ara bé, no intervindrà a no ser que la sala així ho permeti i ho faria usant un darrer torn al final de tot.

El primer que intervindrà serà l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, que defensarà el recurs d’apel·lació presentat davant la sala segona del Tribunal Suprem contra la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que va decidir el passat 4 de desembre mantenir la mesura cautelar de presó imposada per la jutge de l’AN Carmen Lamela perquè considerava que hi havia risc de reiteració delictiva i el vinculava a “explosions violentes” al carrer.

Entre els arguments que l’advocat exposarà davant dels tres magistrats de la sala destaca el “clima de tranquil·litat” que es viu a Catalunya abans i després de les eleccions, el fet que ERC ha fet una campanya apostant “de manera genuïna pel diàleg i la bilateralitat” i que Junqueras ha estat escollit diputat i, per tant, s’ha de poder garantir el seu dret a participació política.

Avui no serà Llarena qui resolgui sobre la situació personal del vicepresident sinó els tres magistrats que conformen la sala d’apel·lacions del Suprem: Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde.

També són dins la sala els advocats de Jordi Sànchez i Joan Josep Nuet, que s’han adherit al recurs, i el lletrat del partit ultradretà VOX, que exerceix l’acusació popular.

Tancarà el torn d’intervencions la Fiscalia, que ja ha demanat als magistrats que desestimin el recurs i mantinguin el líder republicà a la presó.

Si la sala ho considera adient, al final de la vista es pot permetre una última paraula al propi Junqueras. La decisió dels tres magistrats sobre el recurs podria ajornar-se més enllà d’aquest dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL