Política

Setge al procés sobiranista

Els mestres investigats per debatre sobre les càrregues de l’1-O declaren que la iniciativa va sorgir dels alumnes

Els docents neguen haver criticat la policia dins l’aula

Els acusen del delicte d’incitació a l’odi i, en casos puntuals, també d’amenaces

Els professors de l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) El Palau de Sant Andreu de la Barca investigats per uns suposats comentaris despectius contra la policia espanyola arran de les càrregues de l’1-O han negat els fets davant el fiscal. Els docents han al·legat que van ser els alumnes els que van plantejar espontàniament un debat sobre les càrregues policials de l’1-O després d’un minut de silenci contra la violència.

Aquest dijous declaren 6 dels 11 investigats, a petició de la Fiscalia de Barcelona, després que diverses famílies denunciessin que l’endemà del referèndum es van produir debats a l’aula on es va criticar l’actuació de la Guàrdia Civil durant les votacions. S’investiguen presumptes delictes d’incitació a l’odi i, en casos puntuals, també d’amenaces. Alguns pares d’alumnes van denunciar que els nens, fills de Guàrdies Civils, van arribar a casa plorant pels comentaris en contra seu que havien sentit a classe.

La directora de Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, Núria Vallduriola, que s’ha desplaçat a la Ciutat de la Justíca per donar suport als mestres, ha explicat als mitjans que tres dels investigats ja han declarat i han contestat totes les preguntes del fiscal, adreçades a saber quina va ser la seva actuació el passat 2 d’octubre, l’endemà del referèndum.

Els professors han explicat que van convocar un minut de silenci a l’escola a favor de la “no violència” i que va ser en acabar aquesta protesta quan, de forma espontània, els alumnes van plantejar un debat sobre el que ha passat l’1-O, sense que els professors prenguessin partit.

Vallduriola ha defensat que els professors “només van debatre de manera democràtica, escoltant totes les versions, sense emetre cap opinió personal”.

Ensenyament lamenta que es “qüestioni” el rigor dels professors degut a la situació política i reclama que es “desmenteixin” les acusacions.

En canvi, diversos agents sostenen que alguns professors van instar els alumnes a sortir al pati de l’institut en protesta per la “violència policial” i, davant d’això, els seus fills es van sentir pressionats i van secundar la condemna per no quedar-se a classe i ser assenyalats. No obstant això, Vallduriola ha assegurat que cap pare va plantejar queixes davant els responsables de l’institut.

Tres dies després, més de 200 alumnes es van concentrar al centre educatiu per mostrar el seu suport als companys que són fills de guàrdies civils i que s’estaven sentint assetjats arran de l’1-O.

En aquest institut estudien molts dels fills dels agents de la Guàrdia Civil destinats a l’aquarterament d’aquesta ciutat, el més gran de Catalunya.

A més dels sis professors citats avui, tres més ja van declarar fa uns dies, mentre que la Fiscalia ha citat per a dilluns que ve, 8 de gener, uns altres dos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia