Política

IRENE FORNÓS

DIPUTADA ELECTA D’ERC

“Cal un govern independentista que compleixi el mandat de l’1-O”

Va ser coordinadora de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre entre el 2013 i el 2015, i després d’anys “empenyent” els polítics a ser valents considera que ara cal reforçar els partits

Estava convençuda que aconseguiria l’escó?
Les enquestes han demostrat que no se sap mai quin serà el resultat, però en el meu cas anava de número 4 i sabia que hi havia moltes possibilitats. Aquestes han estat les meues primeres eleccions com a candidata i en faig una valoració molt positiva. ERC ha aconseguit un gran resultat a l’Ebre.
I com valora el resultat de les eleccions en clau nacional?
Una vegada més, les forces independentistes no només s’han mantingut sinó que han incrementat els vots. Cal formar un govern independentista que tire endavant la República i compleixi el mandat de l’1-O. L’èxit ha estat del bloc del sí, tot i que les eleccions es van convocar amb l’objectiu de vèncer l’independentisme.
Creu possible la investidura de Puigdemont?
Hi ha molts temes judicials pendents, que la investidura de Puigdemont es faci efectiva no deixaria de ser un bony senyal per a tots, perquè hi ha altres presos polítics i, tant de bo, tots queden lliures. Puigdemont encapçalava la candidatura independentista que més vots ha aconseguit i per ERC també és el candidat a la presidència.
Què en pensa, del resultat que va aconseguir Cs el 21-D?
És la llista amb més vots, però durant la campanya Cs parlaven de les candidatures independentistes com si forméssim un únic bloc, el bloc del sí. I la realitat és que s’han de fer unes sumes per aconseguir majoria al Parlament, i els partits independentistes som els que sumem més escons.
Quines considera que han de ser les prioritats del nou govern?
La primera és tancar un acord amb Junts per Catalunya i la CUP per formar govern i després cal aixecar el 155.
Confia que l’Estat aixecarà el 155 quan es forme el govern?
Seria el més lògic. Quan demanàvem si es respectaria el resultat de les eleccions s’incloïa que s’aixequés el 155 i que es retirés la intervenció de l’economia. Una vegada tinguem govern, l’objectiu serà que no hi haja presos polítics, encara que no estigui a les nostres mans, i recuperar les nostres institucions.
I el desplegament de la República?
Hi ha un seguit de lleis tombades pel Constitucional que són totalment republicanes. La voluntat de fer república és des del mateix moment que es comence a governar. En el cas de les Terres de l’Ebre, en el nostre programa portàvem la creació de la mancomunitat per tenir una eina institucional potent, això és una mesura republicana. Amb el 155, l’Ebre s’ha quedat sense delegat del govern, una mesura que respon a aquesta manera estatal i provincial de governar d’altres partits. Quan s’arribe a un acord per governar serà per fer lleis republicanes i caminar cap a la República.
Recuperar les lleis tombades pel Constitucional no serà fàcil.
Som conscients que ens trobem davant d’un escenari que no serà fàcil. A més, ja sabem quina és la seua reacció, però no per això hem d’abandonar camins i deixar de lluitar.
I la llei de transitorietat jurídica, ja no es recuperarà?
Unes coses portaran a les altres. El 47% de vots sobiranistes es reforçarà i ampliarà a mesura que apliquem lleis republicanes. Volem crear un país socialment més just i hem de buscar l’escletxa per arribar a més gent.
És necessari avançar més a poc a poc?
Soc de les que fa temps que empenyien per aconseguir la independència. No s’ha anat massa ràpid fins ara, però l’adversari és enorme i ha desplegat unes eines que eren inimaginables. Ens hem adonat que hi havia un govern amb unes estructures franquistes amagades i que les ha tornat a treure, i aquest país democràtic que molts pensaven que existia no era tal.
Què espera de la pròxima legislatura?
Serà una experiència nova, en clau territorial espero poder tornar els vots que hem rebut en un servei. Per coherència i responsabilitat hem de fer el desplegament de les propostes que portàvem al programa. Una de les prioritats serà implantar l’impost nuclear, que ja va ser tombat pel Constitucional però que ara torna a estar sobre la taula. És un impost que repercutirà sobretot a la Ribera d’Ebre. Cal una voluntat dels partits per apostar per aquesta comarca, i amb aquest impost es podrien destinar 12 milions d’euros anuals a la diversificació econòmica. No podem tancar la Ribera d’Ebre pel tancament de les nuclears, Ercros, la problemàtica del pantà de Flix i del sòl contaminat.
Creu que la legislatura durarà quatre anys?
En els últims anys s’han celebrat moltes eleccions, crec que hem de confiar que hi haurà estabilitat, però tampoc sabem quan ens la faran trontollar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona