Política

ERC descarta que el retorn de Puigdemont sigui pactat

Apressa JxCat perquè proposi alternatives per investir-lo president, ja que aquesta opció la veu inviable

Dona per fet que no es repetiran eleccions, mentre Sànchez s’exclou com a candidat

L’Estat no està per la feina de pactar el retorn de Carles Puigdemont de l’exili perquè pugui ser reinvestit president de la Generalitat, així que més val que Junts per Catalunya (JxCat) proposi una alternativa factible. Aquesta és la reflexió que va llançar ahir el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, en una entrevista a l’ACN en què va recordar a la llista independentista guanyadora que romanen “en espera”, perquè és ella qui té el “deure de concretar propostes”, i amb una certa celeritat. “Tots donem per descomptat que la proposta de pacte amb l’Estat no tindrà recorregut i se n’hauran de buscar d’altres”, reflexionava, ja que aquesta “suposa moltes dificultats” –com ha tornat a demostrar ara la no-excarceració de Junqueras–, per bé que lamentava que, en vista del resultat de les eleccions, “el més normal” hauria d’haver estat que es formés una mesa política de negociació per debatre l’excarceració dels presos i el retorn dels exiliats.

Sabrià recordava a més a JxCat que hi ha una “certa pressa” perquè “el calendari empeny”. Queden deu dies per a la sessió constitutiva del Parlament, en què s’haurà d’haver arribat a un acord com a mínim sobre la composició de la mesa, si bé ERC voldria que anés lligat ja també a un pacte sobre la investidura de Puigdemont. Un nom en què el consens és total, valorava Sabrià, que evitava parlar d’altres possibilitats. El portaveu, de fet, coincidia amb JxCat que la maquinària de l’Estat voldrà fer enfrontar les dues formacions per impedir un acord, però que ho evitaran tot i que pugui haver-hi “debats i petites dificultats”. En tot cas, dona per fet que l’acord hi serà, i per tant descarta la possibilitat d’haver de repetir eleccions, ja que mentrestant l’article 155 no es deixa d’aplicar. “Segur que tots ho veurem igual i trobarem la solució a la investidura i podrem defensar les institucions des de les institucions”, declarava. En aquest sentit, no es tancava a la possibilitat llançada per JxCat de donar suport a una investidura per via telemàtica si realment se li posa la proposta sobre la taula. I si bé recordava que hi ha precedents de càrrecs empresonats que han pogut participar en la vida política, avisava que potser caldrà que alguns dels diputats electes a la presó o l’exili hagin de renunciar a l’escó perquè “no es pot posar en risc” la majoria parlamentària.

Una legislatura llarga

Un d’ells podria ser el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, que ahir, en una entrevista a La Vanguardia des de la presó, no descartava haver de plegar, per bé que confia que la justícia els deixi sortir per exercir. L’expresident de l’ANC, en tot cas, es descartava com a alternativa a Puigdemont, que segons ell és l’únic candidat possible, i reclamava un “gest de distensió” a Rajoy per permetre’n el retorn. Tal com havia fet la vigília a 8TV el portaveu de JxCat Eduard Pujol, que augurava una legislatura “tenaç però molt més reposada”, Sànchez aposta per esgotar els quatre anys, sense fixar nous terminis, i mirar d’ampliar la majoria des del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona