Política

Eleccions 21-D

ERC apressa JxCat a concretar propostes sobre la investidura

Sergi Sabrià avisa que “el calendari estreny”

El portaveu republicà tanca el debat sobre un pla alternatiu a la candidatura de Puigdemont

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha instat Junts per Catalunya (JxCat) a “concretar propostes” sobre la investidura i a fer-ho aviat “perquè el calendari estreny”.

En una entrevista a l’ACN, Sabrià s’ha mostrat convençut que hi haurà un acord entre les formacions independentistes i ha apuntat que tots comparteixen el punt d’inici de la negociació: “El candidat està clar que és Carles Puigdemont”. El republicà, que ha recordat que Junts per Catalunya va ser la força que va obtenir més vots en les eleccions del 21 de desembre d’entre les candidatures independentistes, ha tancat així el debat sobre si ERC té un pla B a la investidura. “Només hi ha un pla, el pla es diu Puigdemont”, ha sentenciat.

El republicà ha valorat que és “molt bo” que ERC i JxCat coincideixin en aquesta qüestió com a punt de partida de les negociacions, que ha qualificat de “preliminars”, i s’ha mostrat confiat que la CUP “també ho vegi així”.

Segons ha dit, els republicans estan ara “a l’espera” que des de la llista de Puigdemont concretin la seva proposta per fer “efectiva” la investidura.

Després que JxCAT hagi alertat en un document que l’Estat vol enfrontar les dues formacions, Sabrià ha coincidit que l’Estat “buscarà l’enfrontament” entre els independentistes i ha dit que no poden deixar que això passi. Ha recordat que ERC ja ha manifestat que vol continuar treballant “conjuntament” i s’ha mostrat a favor d’“evitar enfrontaments”. Segons ell, el que hi pot haver són “debats i petites dificultats” i ha posat en valor que a ERC “sempre li toca fer de xarnera i intentar trobar acord entre els dos extrems”.

El portaveu d’ERC ha descartat també l’opció que l’Estat espanyol assoleixi un acord amb Junts per Catalunya per tal que Puigdemont pugui tornar a Catalunya, ja que “entranya moltes dificultats”. El republicà ha dit que després del resultat electoral en que l’independentisme ha revalidat la majoria parlamentària, el “normal” seria encetar una mesa política “per discutir l’excarceració i la tornada dels que són a Brussel·les”, però ho veu difícil. Ha afegit que és lamentable que no sigui així però que no els sorprèn venint de l’Estat espanyol. “Tots donem per descomptat que no tindrà recorregut [la proposta de pacte amb l’Estat] i s’hauran de buscar altres, que segur que en trobaran”, ha apuntat.

Pel que fa al debat sobre si la investidura de Puigdemont podria ser telemàtica, el portaveu republicà ha apuntat a les circumstàncies “excepcionals” que es viuen i que afavoreixen que hi hagi “molts rumors” sobre les opcions possibles però ha assegurat que ara per ara no és una proposta que tinguin oficialment sobre la taula.

Des d’ERC estan “disposats a avaluar qualsevol proposta” però ha indicat que ho faran “quan sigui una proposta” i no una mera hipòtesi.

En tot cas, la negociació s’ha de desencallar abans del 17 de gener, dia marcat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per celebrar el ple de constitució del Parlament. El portaveu reconeix que hi ha “certa pressa” en un calendari que no controlen però augura que estarà “tot a punt” per aquell dia. I en aquest tot a punt, Sabrià no només inclou un acord sobre la investidura sinó que creu que s’hauria de treballar tot “conjuntament”.

És per això que Sabrià descarta la repetició d’eleccions. Entre d’altres, ha dit que cada dia d’aplicació del 155 es posa en dificultat les institucions catalanes i suposa tenir menys recursos per a la ciutadania, posant com a exemple la retallada de 780 milions d’euros anunciada pel govern espanyol. “Segur que tots ho veurem igual i trobarem la solució a la investidura i podrem defensar les institucions des de les institucions”, ha manifestat.

No posar en risc la majoria independentista

El republicà ha subratllat que després d’haver repetit la majoria independentista en un context com les eleccions del 21-D, l’independentisme té una “oportunitat” que s’ha d’“aprofitar”.

Un dels debats sobre la taula de negociacions és què han de fer els diputats electes que estan a la presó, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, i els que es troben a Bèlgica, Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, a més del mateix Puigdemont. El republicà ha explicat que no hi ha cap decisió presa però ha advertit que es faci el que es faci no es pot “posar en risc” la majoria parlamentària i s’ha limitat a indicar que sobre diputats a la presó hi ha “experiències” de participació. “Prendrem la millor decisió pel país, això no va tant de persones com de continuar tirant endavant el país”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA