Política

Eurodiputats britànics, a favor de continuar en el mercat únic

Una vintena de representants demanen a May que no en marxi i que continuï a la unió duanera després del ‘Brexit’

Representen gairebé tots els colors de l’espectre polític

Vint eurodiputats britànics han demanat a la primera ministra, Theresa May, que doni suport a la plena participació del Regne Unit en el mercat únic i en la unió duanera després del Brexit, tal com han assenyalat en una carta divulgada ahir.

Els eurodiputats –entre els quals hi ha conservadors, laboristes, demòcrates liberals i verds– assenyalen que l’argument a favor de mantenir-se en el mercat únic és més fort des del referèndum britànic sobre Europa celebrat el 2016, segons informa The Guardian.

En la missiva, de la qual informa aquest diari, els eurodiputats adverteixen que el Regne Unit serà més pobre si el país surt del mercat de la Unió Europea (UE) i fins i tot suggereixen que els votants haurien de tenir l’oportunitat de tornar a decidir sobre si es procedeix finalment al Brexit, previst per al març del 2019. “La millor manera d’assegurar la prosperitat del Regne Unit seria mantenir-se a prop d’Europa, dins del mercat únic i de la unió duanera”, afirmen els signants. “En cas que això no fos possible, la gent té tot el dret a decidir si el curs del Brexit establert pel nostre govern és el correcte per al nostre país”, hi afegeixen. “Deixar la UE vol dir deixar el nostre seient en la principal taula d’Europa i ens arrisquem a ser prenedors de regles en lloc de creadors de regles.”

El portaveu laborista del Brexit, Keir Starmer (a l’oposició), ha indicat que el seu partit vol que el Regne Unit es mantingui en el mercat únic i en la unió duanera durant un període de transició després del març del 2019.

May ha assenyalat que el país sortirà del mercat únic i espera arribar a un acord en matèria comercial amb els seus encara socis de la UE. Les actuals converses sobre el Brexit ja han passat a la segona fase, que estarà centrada en la futura relació comercial i de seguretat entre Londres i Brussel·les.

El pacte sobre la primera fase –aconseguit el desembre passat a Brussel·les– fa referència a la situació legal dels ciutadans comunitaris, a la factura que haurà de pagar el Regne Unit pel fet de marxar del club i a la frontera entre les dues Irlandes.

Aquest acord estableix que els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit quedaran garantits, que Londres pagarà una suma considerable per la sortida de la UE i que la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda continuarà sent invisible.

LA FRASE

La millor manera d’assegurar la prosperitat del Regne Unit seria mantenir-se a prop d’Europa
Carta a ‘The Guardian’

527 companyies ja han publicat els salaris

Ladbrokes, EasyJet i Virgin Money figuren entre les principals companyies que han revelat que hi ha una bretxa salarial entre gèneres de més del 15% a favor dels homes, segons publicava ahir la BBC.

Al Regne Unit, les empreses amb 250 o més treballadors han de publicar les xifres salarials a l’abril i, fins ara, 527 companyies ja ho han fet.

Les taxes de pagament per hora de les dones són un 52% més baixes que les dels homes a EasyJet. De mitjana, les dones guanyen un 15% menys per hora a Ladbrokes i un 33% menys a Virgin Money. Aquestes tres empreses afirmen que els homes i les dones cobren el mateix quan tenen el mateix rol.

A EasyJet, per exemple, el 6% dels pilots són dones, una feina que rep un ingrés de 92.400 lliures esterlines anuals, mentre que el 69% de la tripulació amb menys paga són dones, amb un sou mitjà anual de 24.800 lliures. La companyia aèria va dir que s’havia fixat l’objectiu que un de cada cinc dels nous pilots participants fos dona el 2020.

La diferència salarial per gènere és la principal discrepància entre homes i dones, independentment del seu lloc de treball o posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona
Lawfare

Borràs i Pujol, per als apèndixs de la llei

barcelona