Política

LLUÍS SALVADÓ

DIPUTAT ELECTE D’ERC

“Es veu clarament que la República comença per les Terres de l’Ebre”

Després d’uns anys dedicat a la política nacional, la pròxima legislatura l’exsecretari d’Hisenda es fixa la prioritat de treballar per les Terres de l’Ebre des del Parlament

Quina valoració fa del resultat electoral del 21-D?
La participació ha estat rècord i, mentre que tothom pronosticava que amb major participació l’independentisme perdria i la majoria silenciosa arrasaria, hem guanyat. Els 70 diputats aconseguits tenen més valor, perquè són més representatius, que els 72 que vam aconseguir el 2015 i avalen la voluntat del país de construir República i avançar en el projecte nacional.
A què atribueix la victòria d’ERC a les Terres de l’Ebre?
Es veu clarament que la República comença per les Terres de l’Ebre. El resultat d’ERC ha estat espectacular, hem guanyat a tres comarques i ens hem quedat a dos vots de ser la primera força a la Terra Alta, però allò realment important és que l’independentisme ha aconseguit un 65,4% dels vots, un 3% més que el 2015. Dels divuit diputats de la demarcació, nou són independentistes i d’aquests tres són de l’Ebre i sis del Camp, mentre que els nou monàrquics tots són del Camp. Això reflecteix qui defensa les Terres de l’Ebre, qui creu en un país equilibrat, en un projecte on no només hi compta Tabàrnia, sinó el conjunt de ciutadans visquen on visquen. Apostem per un país integrador, on hi compten els barris metropolitans i els pobles menuts, és a dir, un sol poble. A l’Ebre, la gent s’ha adonat que el futur d’aquestes terres serà republicà o no serà.
Com van les negociacions per formar govern i constituir la mesa del Parlament? ERC mantindrà la presidència?
Tot és obert, no és una negociació de càrrecs sinó que allò rellevant és que siguem capaços, el conjunt de formacions republicanes, de construir un govern fort que tingui la capacitat de recuperar tot allò que hem perdut i fer avançar el país.
I qui creu que ha de liderar el govern?
Volem que el president Puigdemont pugui ser investit, ha estat la força més votada dels partits independentistes i fem nostre el seu compromís electoral. I en segon lloc volem que el vicepresident Junqueras surti de la presó i pugui portar a terme les funcions que desenvolupava en l’anterior legislatura.
Es podria investir Puigdemont per via telemàtica?
S’està analitzant la viabilitat de fer-ho.
Si no és possible existeix un pla B?
En principi no hi ha cap altre escenari plantejat.
I en el seu cas es planteja repetir com a secretari d’Hisenda?
Assumim el compromís de restituir el president i el vicepresident, pel que fa a la resta de membres del govern cadascú prendrà la decisió que considere més oportuna. Hi ha membres del govern que són a l’exili o a la presó i el Parlament necessita una majoria que pugui fer operatiu el govern. En el meu cas la voluntat és mantenir-me com a diputat, durant uns anys he fet política a nivell nacional i ha estat molt enriquidor, però a l’Ebre tenim moltes necessitats. Ser al Parlament em permetrà impulsar projectes com la mancomunitat, l’impost nuclear, el projecte de salut o l’Ebre Biosfera i defensar en tota la fermesa possible les singularitats del territori, que sempre té amenaces a sobre.
Com valora la victòria de Cs?
Quan vam decidir fer candidatures separades ja érem conscients que podia comportar que la lectura del resultat partit per partit podia distorsionar la realitat electoral del país. Junts pel Sí es va presentar conjuntament i va traure 62 diputats i ara ho ha fet per separat i n’ha aconseguit 66. Al final l’aposta de les candidatures per separat ha estat un èxit que ha comportat el mal menor que Cs ha estat la primera força política, però, com bé deia García Albiol, ha estat un triomf que ha durat cinc minuts. Cs continuarà ocupant el mateix lloc al Parlament, a l’oposició i els republicans configurarem un govern.
Quin serà el full de ruta del nou govern?
Hem de ser conscients que les forces independentistes hem aconseguit un 47% dels vots, hem de continuar treballant per ampliar les majories socials. L’objectiu serà començar a fer polítiques republicanes, polítiques socials, integradores, que ens permetin donar resposta a les necessitats de la gent de l’Ebre però també de l’àrea metropolitana. Serà així com avançarem cap a la República.
Aquestes polítiques es poden fer des de l’autonomia?
Les polítiques republicanes les impulsarem des del marc competencial que tinguem i això vol dir lluitar contra el frau fiscal i no fer el que fa el govern de l’Estat, que amnistia els grans delinqüents fiscals. Construir consciència fiscal és construir un país més digne que dispose de més recursos. I si treballem en aquest model, estic convençut que cada vegada més gent humil s’hi sentirà identificada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona