Política

Unió Europea

L’informe de la divisió

Una anàlisi secreta del govern filtrada a la premsa confirma que la sortida de la UE perjudicarà l’economia

El document intensifica les divisions dins el govern

Els laboristes volen debatre el text al Parlament

Un informe secret del govern ha posat en evidència el govern de Theresa May que des del Brexit afirma que la sortida de la UE no afectarà l’economia britànica. L’informe ha estat filtrat a la web de notícies Buzzfeed. Es titula Anàlisi de la sortida de la UE i ha estat elaborat per diferents ministeris, inclòs el de Finances. Havia de ser discutit aquesta setmana a la reunió de gabinet.

Planteja tres escenaris i explica com el Brexit pot afectar l’economia del país en els propers quinze anys. En el primer, el millor escenari, que vol dir quedar-se dins del mercat únic i de la unió duanera, que es coneix com a Brexit suau, el PIB es contrauria un 2%. En el segon, un acord comercial ampli amb la Unió Europea (UE) com en el cas noruec, que es relaciona amb la UE a través de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), el PIB es reduiria un 5%. Mentre que en el pitjor escenari, el trencament total amb Brussel·les i regir-se per les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), l’economia es reduiria un 8%. No hi hauria cap escenari bo.

L’informe també conclou que tots els sectors de l’economia sortirien perjudicats amb el Brexit. Enumera el sector químic, el tèxtil, el de la manufactura, el de les begudes i alimentació i el dels vehicles. Només el sector de l’agricultura no es veuria afectat en cas que el país quedés sotmès a les regles de l’OMC. També hi ha un risc molt gran que el sector de les finances, el de la City, resulti “severament erosionat”. El Brexit, en qualsevol àmbit, afebliria totes les regions del país, però de manera especial el centre i el nord-est d’Anglaterra i Irlanda del Nord, si s’assumeix que continuarà sense haver-hi frontera.

Sobre futurs acords comercials del país, el que més els pot beneficiar és la relació amb els Estats Units, que provocaria una millora del PIB d’un 0,2%, i després amb d’altres països com la Xina, l’Índia, Austràlia i els països del golf Pèrsic i del sud-est asiàtic, que farien créixer l’economia entre el 0,1% i el 0,4%. Però cap d’aquests nous mercats milloraria les condicions que li ofereix el mercat europeu. Una font governamental citada per Buzzfeed explica que Theresa May no ha fet públic l’informe “perquè li fa vergonya”.

Partidaris i detractors

La seva publicació ha provocat el revifament de la guerra civil en el Partit Conservador entre partidaris i detractors del Brexit, una guerra que es va intensificar quan May va perdre la majoria a les últimes eleccions. Tant la primera ministra com el ministre del Brexit, David Davis, no s’han cansat de vendre la idea que el país sortirà beneficiat quan surti de la UE. Els euroescèptics tories han desacreditat el document. “És un informe incomplet, deliberadament filtrat per donar una mala imatge del Brexit”, va assegurar Iain Duncan Smith, exlíder del partit. L’informe destaca que la millor opció és romandre ben a prop de la UE, “l’opció Hammond”, en referència al ministre de Finances, que prioritza quedar-se al mercat únic i encapçala els europeistes del govern.

L’informe ha estat molt criticat pels partits de l’oposició. Els laboristes han demanat que es publiqui de forma oficial per poder ser debatut per totes les forces polítiques al Parlament, una demanda que ha estat rebutjada pel govern de May. No és el primer cop que es neguen a discutir als Comuns les repercussions del Brexit. Prèviament, David Davis havia parlat d’uns estudis que analitzaven l’impacte del Brexit en 52 sectors de l’economia. Aleshores li van demanar que els publiqués. El govern es va negar a fer-ho al·legant que això perjudicaria les converses amb la UE perquè seria com mostrar les cartes. I va presentar uns informes retallats i descafeïnats que no van aportar absolutament res.

Quin ‘Brexit’ cal?

De fet, aquesta ha estat la lluita principal al Regne Unit: qui ha de prendre la decisió sobre quin Brexit portar a terme? El govern conservador manté que aquesta decisió l’ha de prendre el govern, mentre que l’oposició i els nacionalistes escocesos i gal·lesos insisteixen que ha de ser després d’un debat obert a tothom, que es faci al Parlament. Critiquen que el govern de May està prenent decisions segons els interessos del partit, no del país. La publicació d’aquest informe és una mostra més del govern amagant una informació clau a l’oposició.

Els nacionalistes escocesos han declarat que no estan sorpresos per aquest informe ni per l’actitud del govern. “No ens estranya aquest informe totalment vergonyós”, va dir un portaveu del Partit Nacional Escocès (SNP). Recentment l’SNP va publicar un estudi semblant advertint de l’impacte negatiu que la sortida de la UE tindria per a Escòcia, que va ser qualificat d’exagerat pel govern central. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, va declarar que el document demostra que May ha de canviar el curs de les negociacions i quedar-se al mercat únic. L’informe havia de formar part de la preparació de la següent fase de les negociacions del Brexit, en les quals han de negociar el futur acord comercial.

La carrera xinesa

Theresa May arriba a la Xina amb l’objectiu de restablir la seva relació amb el gegant asiàtic. Es tracta d’un viatge vital de tres dies liderant la més gran delegació comercial del Regne Unit, composta per 50 líders empresarials i representants de les principals universitats. L’ambaixador xinès a Londres va afirmar que el Brexit és una “oportunitat estratègica” per incrementar els vincles entre els dos països, mentre que Downing Street va dir que la visita intensificarà “l’era daurada” de les relacions britànico-xineses, que és la forma com David Cameron es va referir a les relacions entre els dos països durant la visita d’estat del president Xi Jinping a Londres el 2015.

Malgrat aquesta declaració de bones intencions, diversos experts en política xinesa coincideixen a assenyalar que la decisió del Regne Unit de sortir de la UE ha erosionat severament tant la seva posició per negociar com el seu valor a Pequín, que un cop va considerar Londres com un aliat clau de la UE. També creuen que l’enfocament de Xina s’ha desplaçat cap a França i que Macron, que va ser a la Xina a principis de mes, s’ha anticipat a May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona