Política

Prop de cent desapareguts en un altre naufragi a Líbia

L’embarcació amb què intentaven arribar a Europa bolca davant de les costes del país nord-africà

Es creu que la majoria de les víctimes són de nacionalitat pakistanesa

Unes 90 persones –la majoria de nacionalitat pakistanesa– podrien haver mort, després que ahir bolqués davant de les costes de Líbia la nau amb què intentaven arribar a Europa, segons va informar l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Tres immigrants van sobreviure a aquesta nova tragèdia al Mediterrani: dos van aconseguir tornar nedant fins a la costa líbia, i un tercer va ser recollit per un pescador, segons va explicar la portaveu de l’OIM, Olivia Headon, des de Tunis.

D’acord amb el que van explicar els supervivents als treballadors humanitaris, uns 90 immigrants s’haurien ofegat al mar després de l’accident, que va tenir lloc ahir al matí “molt d’hora”. “Esperem més detalls sobre l’incident”, va declarar Headon. Segons l’OIM, el naufragi es va produir davant de la costa de Zuwara, a l’oest de Líbia. “Deu cossos van acabar arribant a les costes líbies”, dels quals vuit corresponien a pakistanesos i els altres dos, a libis, possiblement traficants. L’any passat, un total de 3.138 pakistanesos van arribar a Itàlia després d’haver travessat el Mediterrani. Aquesta xifra podria augmentar a finals de 2018, tenint en compte que només aquest gener ja n’han arribat uns 240, contra els 9 del mateix mes de l’any passat.

El balanç de la crisi migratòria al Mediterrani és esfereïdor. Segons dades de l’OIM, des del 2013 més de 16.000 persones han desaparegut al mar intentant entrar a territori europeu. Si mirem les xifres del 2018, abans del naufragi d’ahir, 246 persones han mort ja intentant aquest perillós periple.

Molts dels candidats a arribar a Europa embarquen a Líbia, que s’ha convertit en el punt de partida per a centenars de milers d’immigrants provinents de l’Àfrica subsahariana. Hi ajuda el fet que al país hi regna el caos, després de la caiguda del règim del coronel Gaddafi, l’octubre del 2011. Un documental de la cadena nord-americana CNN del novembre del 2017, que mostrava africans venuts com a esclaus a Líbia, va alertar sobre la situació dels immigrants en aquest país.

LA XIFRA

16.000
immigrants
han desaparegut des del 2013 al Mediterrani mentre intentaven arribar a territori europeu.

LA DATA

2011
La caiguda
del règim de Gaddafi sumeix en el caos Líbia, principal punt de partida dels immigrants cap a la UE.

França demana als immigrants que no vagin a Calais

Redacció

L’endemà dels violents enfrontaments entre immigrants a Calais –els més greus registrats mai en aquesta ciutat del nord de França–, el ministre d’Interior d’aquest país, Gérard Collomb, va fer una crida als que intenten entrar al Regne Unit a renunciar a fer-ho des d’aquesta localitat “miratge”. Quatre joves eritreus es debatien ahir entre la vida i la mort després de rebre impactes de bala durant els enfrontaments de la vigília amb immigrants afganesos. Els xocs van deixar un balanç de 21 ferits, segons els bombers. Aquests enfrontaments són recurrents a la regió de Calais, on centenars d’immigrants hi segueixen afluint amb l’esperança de poder travessar clandestinament el canal de la Mànega amb l’ajuda de passadors. Les baralles, però, no havien estat fins ara tan sagnants, i recorden la situació dramàtica que es va produir quan milers d’immigrants es van apilar en un camp salvatge anomenat la Jungla, que va ser desmantellat el 2016. Els fets tenen lloc, a més, quan el govern del president Macron està preparant un projecte de llei sobre immigració, criticat per diverses ONG per l’enduriment de les condicions d’acollida que hi preveu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona