Política

Setge al procés sobiranista

La manifestació ultraespanyolista de Balsareny aplega un centenar de persones

Convocada per la plataforma ‘Por España me atrevo’, la marxa ha transcorregut sense incidents i custodiat per un ampli dispositiu policial

Un centenar de persones han participat aquest dissabte al vespre a Balsareny en la manifestació convocada en solidaritat amb Raúl Macià Pastor, un veí del municipi que en aquests moments es troba reclús a la presó de Lledoners, acomplint condemna per robatori i tràfic de drogues. Macià comptava amb el tercer grau penitenciari, condició que ha perdut per haver protagonitzat diverses accions quan estava en llibertat, com arrencar el cartell de ‘Municipi a la Independència’que hi havia a l’entrada de Sallent, despenjar banderes estelades i penjar una d’espanyola amb un crespó negre a l’Ajuntament de Balsareny.

La marxa ha estat convocada per la plataforma Por España me atrevo, en la que hi formen part moviments com l’ultradretana Democracia Nacional. Denuncien que Macià és un “pres polític”, víctima dels moviments independentistes. Tot i el malestar que ha despertat la convocatòria a Balsareny i rodalies, la manifestació s’ha desenvolupat sense cap incident però custodiada per un ampli dispositiu policial.

Fins a sis furgons dels Mossos d’Esquadra s’han apropat fins a Balsareny amb motiu de la manifestació, en la que també han col·laborat efectius de la Policia Local. La manifestació ha començat amb mitja hora de retard i ha recorregut diversos carrers del centre del municipi.

S’ha fet una parada davant el domicili de l’alcalde, per protestar pel que consideren una “persecució” vers els veïns de Balsareny que es mostren obertament espanyols i contraris a l’independentisme. Tot seguit, han enfilat cap a la plaça de l’Ajuntament, on els esperava un altre nodrit dispositiu dels Mossos per evitar desperfectes a l’edifici consistorial.

Els manifestants han enretirat durant el recorregut els plàstics que representaven els llaços grocs que hi havia penjat a fanals o arbres en solidaritat amb Junqueras, Forn i els ‘Jordis’ així com Puigdemont i els consellers cessats que es troben a Brussel·les. En el seu lloc, han enganxat adhesius amb la bandera espanyola.

‘Balsareny, zona nacional’, ‘Raúl, amigo, España está contigo’ o ‘Puigdemont, a prisión’, han estat algunes proclames que s’han cridat durant el recorregut. També han cridat en castellà ‘Aquesta bandera, on és?’, a la seva arribada a la plaça a l’Ajuntament, on hi ha penjat un llaç groc i està hissada la senyera però la bandera espanyol està absent. Després de llegir un manifest i una carta del mateix Raúl García Pastor des de la presó de Lledoners, s’ha dissolt la manifestació.

En una atenció als mitjans abans de començar la manifestació, Albert Bruguera, delegat a Catalunya de Democràcia Nacional, ha assenyalat que Macià “està injustament en presó preventiva”, recordant que dels sis judicis en els que s’ha sotmès per els darrers incidents “cinc ha estat absolt i el sisè s’ha declarat culpable”, ha dit en referència a l’incident de Sallent. Sobre els delictes de robatori i tràfic de drogues pels quals acomplia condemna , Bruguera ha indicat que Macià “té cosetes i tal, però crec que no d’estar a la presó fins al març”.

Rebuig per la convocatòria

Des de fa dies, diversos col·lectius han expressat el seu rebuig i neguit per la manifestació d’aquest dissabte. Finalment, es va desistir de fer una ‘contramanifestació’ a la convocada per Por España me atrevo per evitar més conflictes. Com a contrapartida, els manifestants s’han trobat un Balsareny gairebé desert, amb alguns carrers on penjaven banderoles en què es podien llegir missatge per la pau i la convivència.

En un comunicat, Unitat contra el feixisme i el racisme (UCRF) del Bages ha lamentat que finalment la marxa s’hagi pogut celebrar per obtenir els permisos requerits. A més, ha denunciat “el caràcter violent que exerceixen aquests grups” un “símptoma molt greu de debilitament de la democràcia”. “El feixisme no té lloc al Bages i l’odi no té cap espai als carrers de la comarca”, subratlla el comunicat.

Per la seva banda, Bruguera ha reivindicat el dret a la llibertat d’idees i d’expressió i ha defensat que la plataforma, sorgida fa gairebé un any i formada per diverses entitats espanyolistes, algunes de les quals d’ultradreta, s’hi actua “per amor als nostres companys, al nostre país i bandera i els altres”, mentre que els qui els confronten “actuen per odi a Raúl i a tots els qui defensen una Catalunya espanyola”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona