Política

cultura

la censura a arco

El Museu de Lleida exposarà l’obra retirada d’ARCO a partir del 7 de març

Es podrà veure a la sala d’exposicions temporals fins al 22 d’abril

L’empresari Tatxo Benet va adquirir la sèrie ’Presos polítics a l’Espanya contemporània’ i va mostrar la seva disposició a cedir-la a qui la volgués exposar

L’obra de Santiago Sierra Presos polítics a l’Espanya contemporània, retirada de la fira ARCO de Madrid la setmana passada, s’exposarà a partir del març al Museu de Lleida. La inauguració serà el dimecres 7 de març a les sis de la tarda i l’obra es podrà veure a la sala d’exposicions temporals del museu fins al 22 d’abril.

L’empresari lleidatà Tatxo Benet, soci fundador de Mediapro, va adquirir la sèrie de fotografies poc abans de la seva retirada de la fira d’art madrilenya i la va posar a disposició de qualsevol espai que la volgués exposar, si bé va manifestar el seu desig que el seu primer destí fos l’equipament lleidatà, que fa poc es va veure desposseït de les obres d’art de Sixena per ordre judicial.

L’obra censurada inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats de presos polítics a Espanya, entre els quals hi ha el vicepresident destituït pel 155, Oriol Junqueras, el president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, a més d’activistes del 15-M, els joves detinguts a Altasu per una baralla amb guàrdies civils fora de servei o els titellaires de Madrid, entre d’altres. Les fotografies van acompanyades d’un breu text explicatiu que, sense dir cap nom, permet identificar les persones retratades. L’obra va ser retirada de la fira ARCO de Madrid el passat 21 de febrer a petició d’Ifema, Fira Madrid.

L’artista espanyol Santiago Sierra viu i treballa a Madrid. Ha exposat en importants museus, centres d’art i galeries de tot el món i la seva obra està representada per importants galeries d’arreu. L’any 2010 va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya ’’per la seva obra crítica, que reflexiona sobra l’explotació i l’exclusió de les persones, i genera un debat sobre les estructures de poder’’. Sierra va rebutjar el premi l’endemà d’haver-li estat concedit a través d’una carta adreçada a la ministra de Cultura, en què criticava l’Estat.

El Museu de Lleida assegura que sempre ha tingut la voluntat de ser un referent de la història de la ciutat i del seu territori des de la prehistòria fins al segle XXI, i una obra com la de Santiago Sierra expressa ’’temes de rabiosa actualitat’’. L’objectiu del museu és estar connectat a la realitat, asseguren, no només a la històrica sinó també a la contemporània. És per això que consideren que mostrar l’obra de Santiago Sierra és oferir l’oportunitat per a reflexionar sobre la llibertat d’expressió com a un dels temes claus de l’actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES