Política

suïssa

investidura

JxCat ofereix una qüestió de confiança per estirar la CUP a un sí a la investidura

Puigdemont, que es reuneix avui amb Gabriel, no renunciarà a ser diputat i demanarà el vot delegat

JxCat i ERC volen convocar el ple aquesta setmana

Junts per Catalunya proposa sotmetre a mitja legislatura el candidat que sigui investit president de la Generalitat a una moció de confiança al Parlament per tal d’avaluar el compliment dels compromisos en matèria social i de construcció de la república que inclou el preacord amb ERC de programa de govern. És l’oferta que ha fet arribar a la CUP per tal d’intentar moure cap a un sí en el ple d’investidura l’abstenció anunciada el 3 de març pels quatre diputats anticapitalistes, que ni tan sols es va tornar a debatre en el consell polític de dissabte passat, tot i la concreció de la proposta de legislatura que se’ls va fer arribar el dia 7, la qual continuen veient autonomista. Amb aquesta situació, ni tan sols en un segon ple dos dies després s’assoliria la majoria simple necessària per investir president, llevat que els dos diputats a l’exili, Carles Puigdemont i Toni Comín, renunciessin a l’acta. Una opció, en tot cas, que el president rebutjava ahir al diari suís Le Temps, on insistia que ha demanat la delegació de vot, cosa que hauria de validar la mesa del Parlament, però que el TC ja va prohibir expressament en les mesures cautelars dictades a final de gener per impedir la seva mateixa investidura.

En tot cas, la intenció de JxCat i ERC és convocar un ple aquesta mateixa setmana –es podria fer aquesta tarda mateix en la reunió convocada de la mesa i la junta de portaveus– per fer visible almenys el bloqueig judicial a la investidura i engegar el rellotge de dos mesos de coll perquè es triï president si no es vol anar automàticament a eleccions. Ara mateix el candidat és Jordi Sànchez, si bé s’està a l’espera de la vista, demà al Suprem, que tractarà l’apel·lació de la seva defensa per demanar sortir de la presó, per veure com es procedeix a partir de llavors.

30 de març, data límit?

El digital El Confidencial publicava ahir que també demà el TC es reunirà per resoldre el recurs d’empara del PSC, que reclama que es pronunciï sobre la posada en marxa del rellotge de la investidura, i indicava que una de les opcions que es planteja l’alt tribunal és resoldre que ja corre des del 30 de gener –quan es va suspendre el ple d’investidura de Puigdemont arran precisament de les mesures cautelars dictades pel mateix TC per evitar-lo–, amb la qual cosa el 30 de març s’aniria a eleccions si no hi ha president investit. L’altra opció seria que el temps corregués a partir de la sentència, que podria dictar demà mateix.

El president té pressa

Sigui o no per això, el mateix Puigdemont, que fa uns dies no descartava l’escenari electoral, admetia ahir que ara té “pressa” perquè s’esculli el seu successor, i reivindicava que JxCat és el grup parlamentari “que més s’ha mogut” i ha fet “més esforços” per evitar eleccions. El president es reunirà avui amb l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, i parlaran del paper que podria jugar ella en el Consell de la República que es proposa muntar a Brussel·les, però també “òbviament de l’actualitat política”. Per tant, de la fórmula de JxCat per seduir els cupaires, que va funcionar perquè aprovessin els pressupostos del 2017, però que no havia servit el 2015 per intentar que donessin suport a Artur Mas com a president.

També des de Ginebra, el diputat de JxCat Quim Torra insistia que cal buscar fins al final l’acord a tres, si bé des de la CUP ja s’ha advertit que rebutgen la convocatòria de cap ple d’investidura si abans no hi ha aquest pacte a tres. Els cupaires, que ahir havien d’avaluar la nova oferta, en tot cas veuen molt complicat que aquesta setmana puguin tornar a activar el mecanisme per reunir el consell polític, l’únic òrgan que pot donar el vistiplau a un canvi en el sentit del vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona