Política

parlament

investidura

Jordi Sànchez renuncia a l’acta de diputat per tornar a la docència

Amb aquesta decisió deixaria via a lliure a la proposta de Jordi Turull com a candidat a president

La fiscalia demana que el president de l’ANC continuï a la presó perquè persisteix el risc de reiteració delictiva

L’advocat defensor de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha manifestat aquest dimarts davant el Tribunal Suprem, durant la vista que ha celebrat per revisar el seu recurs, que el seu client està disposat a renunciar a la seva acta de diputat i tornar a la docència universitària per poder aconseguir la llibertat. D’aquesta manera, Sànchez deixaria pas a la possible candidatura de Jordi Turull .

Segons confirmen fonts jurídiques, el seu lletrat ha explicat que no ha estat mai en política i que el que vol és recuperar la seva llibertat i tornar amb la família. En aquest sentit, si fos necessari, estaria disposat a “renunciar a les seves aspiracions polítiques”. Segons informen fonts jurídiques, l’advocat de Sànchez ha explicat la decisió de deixar l’escó en els pròxims dies per les dificultats que té per exercir com a diputat i acudir al ple del Parlament com a candidat a la Presidència de la Generalitat.

També ho ha explicat així el secretari general de VOX, Javier Ortega, que assegura que l’advocat ho ha dit en dues ocasions i que, a més, ha avançat que té la intenció de tornar a impartir classes a la universitat. En canvi, la defensa de Sànchez ni confirma ni desmenteix aquestes informacions. Al final de la vista, Sànchez ha pres la paraula per defensar que quan es van cometre els fets que s’investiguen ell no era diputat.

La fiscalia el vol a la presó

La Fiscalia s’oposa a deixar en llibertat el candidat a la investidura i número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, i ha sol·licitat a la sala d’apel·lacions que mantingui la presó provisional. El ministeri públic considera que persisteix el risc de reiteració delictiva i que ha de continuar entre reixes. Per tant, el canvi de criteri que s’ha produït en el cas del conseller destituït Joaquim Forn –per a qui la Fiscalia demana llibertat sota fiança de 100.000 euros- no és aplicable al cas de Sànchez. L’acusació popular (exercida per VOX) també demana que continuï a la presó. Després del posicionament de la Fiscalia, cal que els tres magistrats de la sala d’apel·lacions prenguin una decisió. El ponent de la interlocutòria és el magistrat Francisco Monterde, el mateix que la defensa de Sànchez va intentar recusar sense èxit.

La vista a la sala d’apel·lacions per revisar un recurs presentat per la defensa de Sànchez ha durat una hora i mitja. Durant la sessió, s’estudia un recurs contra una decisió del jutge instructor Pablo Llarena, que el passat 6 de febrer va decidir que Sànchez havia de continuar a la presó. El mateix Llarena, també va negar-li la llibertat anteriorment, en una interlocutòria de 4 de desembre.

Sense canvis de criteri a la Fiscalia

La Fiscalia considera que no es donen les condicions per deixar en llibertat provisional Sànchez i argumenta que persisteix el risc de reiteració delictiva. Sànchez és candidat a la investidura, tot i que encara no està fixada la data del ple després que el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés la sessió convocada per al 12 de març.

En el cas de Sànchez, doncs, no s’ha produït el canvi de criteri del ministeri públic que sí s’ha vist en el cas del conseller destituït Joaquim Forn. En aquest cas, el fiscal del Suprem, Fidel Cadena, ha sol·licitat llibertat sota fiança de 100.000 euros, tot i reconèixer que ho feia per “imperatiu legal” i seguint ordres del fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Meglar.

Durant la vista, el seu lletrat, Jordi Pina, també ha demanat a la sala que es pronuncií sobre un altre recurs posterior que els magistrats tenen pendent i que fa referència al permís per poder assistir al ple d’investidura.

La mateixa sala d’apel·lacions ja va avalar la setmana passada la decisió del jutge instructor, Pablo Llarena, que al gener va denegar els permisos a Oriol Junqueras i Jordi Sànchez per anar als plens del Parlament. En aquell moment, van fer la petició de manera genèrica però amb la vista posada en el ple convocat pel 30 de gener per investir Puigdemont (que després es va ajornar).

El jutge els va denegar sortir, va declarar la seva “incapacitat legal” per anar a les sessions i va deixar en mans de la Mesa la fórmula com havien de delegar el vot. Les seves defenses van presentar recurs a la sala, que va resoldre en la mateixa línia que Llarena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona