Política

Netanyahu acusa l’Iran de “mentir” i de mantenir un programa nuclear secret

El líder israelià mostra a la televisió proves dels suposats plans atòmics de Teheran

Trump avala la informació i insinua una retirada de l’acord del 2015

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar ahir que l’Iran va mentir quan va negar haver cercat mai de dotar-se de la bomba atòmica i va acusar aquest país d’haver mantingut i expandit el seu programa nuclear fins i tot després d’haver acceptat de renunciar-hi en la signatura de l’acord de Viena del 2015 amb les potències mundials. “Els líders iranians han negat una i una altra vegada que vulguessin obtenir armes nuclears”, va dir Netanyahu en una intervenció en hora punta a la televisió israeliana. “Avui sóc aquí per dir-vos una cosa: l’Iran va mentir.”

El primer ministre israelià va parlar en anglès i va ensenyar fotografies i vídeos de suposades instal·lacions nuclears secretes dels iranians i també plànols i documents de Teheran per desenvolupar armament atòmic. Tot i que la major part del temps la va dedicar a parlar d’activitats antigues, Netanyahu va assegurar que aquestes accions han continuat després de l’acord del 2015, destinat a reduir les capacitats de l’Iran.

“Després de signar l’acord nuclear del 2015, l’Iran va intensificar els seus esforços per amagar documentació secreta [...] per a un ús futur.” “El 2017 va moure tots aquests arxius a un lloc altament secret a Teheran”, hi va afegir. El líder israelià va lloar “el gran èxit de l’espionatge” del seu país, que ha permès de descobrir fins a 55.000 documents i 183 CD d’informació.

Les acusacions del primer ministre israelià arriben després de la visita a Tel-Aviv del nou secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, i enmig de les amenaces de Trump de no renovar l’acord del 2015. La setmana passada, en sengles viatges a Washington, tant el president Macron com la cancellera Merkel van intentar dissuadir-lo perquè els EUA no es retirin de l’acord en la data límit del 12 de maig, quan el titular de la casa Blanca haurà de prendre una decisió. Però Trump va insinuar ahir que pensa retirar-se’n. “El que hem sabut avui sobre l’Iran demostra que jo tenia tota la raó”, va dir el president nord-americà sobre l’acord nuclear del 2015, en una conferència de premsa a la Casa Blanca al costat del seu homòleg nigerià, Muhammadu Buhari. Segons el president nord-americà, una sortida dels EUA del compromís de Viena no perjudicaria les negociacions per al desmantellament del programa atòmic de Corea del Nord.

Pèrdues iranianes en un atac a Síria atribuït a Israel

Redacció

Almenys 26 combatents, la “majoria” de nacionalitat iraniana, van morir diumenge al vespre en un atac amb míssils contra posicions militars del règim sirià, segons va revelar l’Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG que va atribuir l’acció a Israel, decidit a impedir tot “ancoratge” de Teheran, aliat del govern de Damasc, en territori de Síria. Israel rarament confirma les seves intervencions a Síria i, ahir, un portaveu de l’exèrcit va refusar de comentar els bombardejos de diumenge contra el règim sirià, al centre i al nord del país. Amb tot, aquestes darreres setmanes, els responsables israelians han multiplicat les declaracions en què acusen ’Iran d’anar guanyant posicions i d’anar-se arrelant a Síria. Diumenge, els mitjans estatals sirians van denunciar una “nova agressió” al país sense identificar-ne els autors i explicant que “míssils enemics” havien atacat “posicions militars a les províncies de Hama i d’Alep”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona