Política

Rajoy i Sánchez gesticulen per esquivar el setge de Cs

El socialista proposa ara sancionar els càrrec públics amb comportaments xenòfobs i racistes

El president espanyol reitera que per obrir el diàleg a Catalunya hi ha d’haver un govern “viable”

Mariano Rajoy disposa del suport sense fissures de Pedro Sánchez en la seva estratègia per aturar el cop dels nomenaments dels quatre consellers empresonats o a l’exili. L’un i l’altre han fet pinya mentre intenten esquivar el setge d’Albert Rivera per presentar-los com a dirigents febles i tolerants amb l’independentisme. El cap del govern espanyol s’intenta espolsar la pressió de Cs mantenint el 155 i forçant la legislació –alguns juristes consideren que no es pot aturar la publicació dels nomenaments– mentre el secretari general del PSOE li avala tots els moviments i procura d’anar més enllà i de mostrar-se tant o més combatiu contra el nou president de la Generalitat. Ahir, després de tornar-lo a qualificar de “racista”, Sánchez va afegir una nova proposta al seu paquet punitiu i aquest cop pretén que se sancioni, a través d’una esmena a la llei d’igualtat de tracte, els càrrecs que tinguin actituds “xenòfobes”, “supremacistes” o “racistes”.

La forta empenta de Rivera a les enquestes, avalada, sobretot, per la seva posició de duresa contra l’independentisme i la debilitat interna del socialista després que s’hagi complert un any del seu retorn al capdavant del PSOE han capgirat bona part del discurs de Sánchez, el qual, en poc temps, ha passat de criticar Rajoy per abandonar la política i usar només la justícia per combatre el procés a convertir-se en l’adalil de la resposta penal i sancionadora. Ahir, a més, tornava a obrir la porta a prolongar el 155 de manera indefinida, amb una nova proposta avalada pel Senat. “Totes les possibilitats són sobre la taula.”

Rajoy, mentrestant, manté un silenci absolut sobre els seus plans imminents, més enllà de deixar constància que el decret no es publicarà mentre hi hagi els quatre noms, i ahir es va limitar a advertir el president, Quim Torra, que si vol diàleg el primer que ha de fer és tenir un govern “viable” que compleixi “la legalitat”.

El mateix Rivera continuava burxant ahir la nafra, insistint a presentar Rajoy com un polític dubitatiu. “No diu que vulgui estendre el 155, simplement juga amb el butlletí oficial”, va dir el líder taronja, que va insistir que ara no es tracta de “jugar amb la burocràcia”, sinó de pactar la institucionalització a Catalunya del 155 amb una nova intervenció que afecti directament les finances, l’escola pública, els Mossos i els mitjans de comunicació.

Rivera, si més no, va acabar d’irritar els popular després de l’acte del dia anterior, en el qual el taronja va llançar una plataforma per exalçar la seva figura envoltat de tota la simbologia patriòtica, en un intent de furtar-los la bandera de l’espanyolisme. El portaveu Rafael Hernando li va criticar que hagués usat la figura del regidor Miguel Ángel Blanco sense esmentar que “el van assassinar perquè era del PP”, mentre l’acusava de ser “el cavall de Troia de l’esquerra per destruir el centredreta”.

LES FRASES

Catalunya ha de tenir un govern viable, que compleixi la llei i capaç de dialogar seriosament
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
El senyor Torra no és res més que un racista al capdavant de la presidència de la Generalitat
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Rajoy no diu que vulgui estendre el 155, simplement juga amb el butlletí oficial
Albert Rivera
president de cs

El PNB manté la incògnita sobre l’aval als comptes

L’allargament del 155 per part de Rajoy com a conseqüència del vet als quatre consellers ha fet que la direcció del PNB decidís ahir mantenir la incògnita sobre el seu vot als comptes de l’Estat del 2018, que des d’ahir fins demà es debaten al Congrés. “Esperarem fins al darrer minut”, afirmaven anit en un comunicat, conscients que tenen fins demà al vespre per tombar una de les seccions dels pressupostos que farien que, de retruc, caigués tota la llei. El partit basc havia posat com a condició per a negociar i avalar els números de Rajoy que ja no estigués vigent el 155. Tot i així, la perspectiva d’una possible investidura i posterior formació de govern va fer que el PNB comencés la negociació, aconseguint un important paquet inversor per a Euskadi i també una millora de les pensions. Els darrers moviments de Rajoy pel que fa a Catalunya, però, ha fet que el PNB freni la verbalització del seu sí, si bé fonts populars donaven per fet que el grup basc no es farà enrere i finalment aprovarà els comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona