Política

Torra nomena nou govern per superar el bloqueig

El president signa un nou decret sense els consellers a la presó o a l’exili

S’incorporen a l’executiu Elsa Artadi (presidència), Àngels Chacón (Empresa), Damià Calvet (Territori), Alba Vergès (Salut) i Laura Borràs (Cultura)

La primera acció del consell serà interposar una querella contra Mariano Rajoy per prevaricació per impedir la publicació de l’anterior decret al DOGC

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquest dimarts el decret de nomenament d’un nou govern sense els consellers empresonats o a l’exili per desbloquejar la formació de l’executiu. L’anunci es produeix poc després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’hagi reafirmat en la negativa d’autoritzar la publicació de l’anterior decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), impedint així la presa de possessió dels consellers.

La nova composició del consell s’apropa a la paritat amb la incorporació d’Elsa Artadi a presidència), Àngels Chacón a Empresa i Coneixement, Alba Vergès a Salut i Laura Borràs a Cultura. També entra a l’executiu com a conseller de Territori Damià Calvet.

Completen el govern els consellers que ja figuraven a l’anterior decret: Pere Aragonès (Economia), Ernest Maragall (Acció Exterior), Miquel Buch (Interior), Josep Bargalló (Ensenyament), Ester Capella (Justícia), Chakir El Homrani (Treball), Jordi Puigneró (Polítiques Digitals) i Teresa Jordà (Agricultura). En total, set homes i sis dones.

La decisió de modificar el govern es produeix un cop els consellers Jordi Turull, Antoni Comín, Josep Rull i Lluís Puig han comunicat al president un missatge on li fan confiança i li demanen que les institucions catalanes e”s tornin a posar al servei del poble de Catalunya el més aviat possible”. Tots quatre refermen que se senten “consellers legítims del govern” i que ni l’aplicació del 155 ni “el mal ús que s’està fent del Dret i la Justícia per part dels tribunals espanyols” pot dissuadir-los d’aquesta convicció. És per això que criden a no deixar de reivindicar en cap moment la restitució del “govern legítim” que va ser destituït de manera “il·legal i il·legítima” amb l’aplicació de l’article 155.

La primera acció de l’executiu serà interposar una querella contra Mariano Rajoy per prevaricació per impedir la publicació de l’anterior decret al DOGC.

El primer consell executiu també acordarà impugnar l’aplicació de l’article 155 en el seu conjunt i presentarà al·legacions contra la impugnació per part del govern espanyol d’onze lleis d’alt contingut social durant el període durant el qual ha estat vigent aquest article.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona