Política

Joan Farreró Rsipau

Alcalde de Vilaür

“No tenia als plans ser alcalde del poble”

“Fa 20 anys, quan vaig entrar, podies anar fent amb coherència i sentit comú. Ara no”

“Cal un nou POUM”

Joan Farrero va entrar a l’Ajuntament al 1995 i sense desitjar-ho es va trobar com a alcalde. Va obtenir més vots que Narcís Sabri, un històric, i el va desplaçar. Ara insinua que vol plegar.
Com veu aquests vint anys com a alcalde?
Quan vaig entrar era un nano de 25 anys que no tenia entre els seus plans ser l’alcalde d’enlloc. Estava ficat en la festa i després de demanar-m’ho unes quantes vegades vaig entrar a la llista.
Llista unitària i el de 25 anys treu més vots que l’alcalde consolidat.
D’aquelles cinc persones vaig ser el que va tenir més vots. En Narcís ja pensava d’anar plegant, li va venir rodó. D’entrada jo no volia anar a la llista. El que volia era col·laborar amb el que pogués i ja està. Tothom em va donar suport i en Narcís em va ajudar. No hi volia ser i em vaig enfangar fins al coll.
Era tot molt diferent en un ajuntament fa vint anys, no?
No té res a veure amb ara. Fa 20 anys podies anar fent amb coherència i amb sentit comú. Pots tenir un ajuntament sanejat amb un romanent de tresoreria important però no poder-lo gastar perquè el pressupost et limita. Fa 20 anys era tot més simple i més pràctic: amb un pressupost de 200.000 euros els gastaves en això, això i això. Ara no. El secretari no signa res i si no està prevista la despesa.
El seu predecessor es queixava que ningú no ajudava un alcalde de poble petit en qüestions urbanístiques.
Això és més del mateix. Tenim un arquitecte tècnic i un arquitecte per assessorar. Quan vaig entrar teníem un arquitecte tècnic que informava de llicències d’activitat de projectes d’obra major i de reformes menors. Ara no. Tot s’ha especialitzat i es fa necessària una infraestructura que penso que se’n fa un gra massa. Amb el sentit comú resoldríem moltes més coses.
Encara funcionen amb normes subsidiàries del 2001. No tenen necessitat de fer un nou POUM?
Sí, hauríem de fer-lo. Al 1997 es va iniciar la revisió de norma. Del 97 fins al 2001 s’hi va treballar i al 2001 es va acabar aprovant. Però, amb el pas del temps, hi ha coses que ja no són factibles i moltes que s’haurien de modificar. De moment ho trampegem amb modificacions puntuals. Fer una modificació de POUM suposa molts de diners, és un procés llarg i molt costós.
Quins van ser els seus primers projectes?
Els accessos de Vilaür a la carretera que va de Bàscara a Sant Miquel. No hi havia sortida. Quan anaves als masos del sud havies de creuar tot el poble per poder sortir. Es va fer una mena de carrer que donava sortida directa. Després molt de manteniment i la revisió del planejament. Es va canviar l’enllumenat públic al voltant del 2000. Quan es va fer el planejament es va buscar un lloc on fer un centre cívic. Des del 2003 al 2007, vam demanar subvenció al Pla d’Obres per fer el Centre Cívic, l’obra més gran de les fetes, que funciona des del 2008. S’ha intentat que fos un lloc on es pogués fer activitats i convertir-se en un lloc de trobada.
En aquest darrer tram, què ha estat el més destacable?
S’han fet millores al sector sud, tocant al nucli de Camallera, canviant les voreres de la carretera antiga de Banyoles i canviant serveis i pavimentant la travessera del carrer Banyoles. També hem canviat la coberta de la pista poliesportiva per adequar-ho a la normativa.
Què li falta ara al poble?
Amb quatre anys més s’haurien de sanejar línies de telefonia i electricitat. Hi ha molts trams amb fils despullats. Hi ha alguns carrers on s’ha de revisar el ferm. Ja s’ha aprovat i està pendent de portar a concurs la millora del ferm des de la zona sud del nucli fins a un disseminat on hi ha una explotació ramadera i des de la casa pairal de can Puig fins al dipòsit de l’aigua.
Vol tornar-se a presentar?
Falta un any, però la idea és que no em torni a presentar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona