Política

Torra celebra la caiguda de Rajoy però avisa que serà “molt exigent” amb Sánchez

El president insta al nou primer ministre espanyol a dialogar “com més aviat millor” i a “assumir riscos”

Reitera que l’objectiu del seu govern serà la restitució de Puigdemont i els consellers “cessats il·legalment pel cop d’Estat del 155”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest divendres la caiguda del fins ara president del govern espanyol, Mariano Rajoy però ha volgut deixar clar que serà molt exigent amb el seu successor, el socialista Pedro Sánchez, a qui ha cridat al diàleg.

En la seva intervenció al Consell Nacional del PDeCAT, Torra ha assegurat que “cal celebrar” la caiguda del govern que fa vuit mesos, l’1 d’octubre, “va atrevir-se a carregar contra ciutadans indefensos que estaven votant”. “Mariano Rajoy ha caigut. Ens volien escapçats i resulta que els escapçats són ells; els que ens volien dèbils ja no hi son”, ha remarcat.

Torra, però, ha recordat que “el PSOE ha estat còmplice de repressió i involució democràtica de l’Estat espanyol aquests mesos”. És per això que ha avisat que seran “molt exigents” amb el govern de Sànchez, a qui ha reptat a “fer passos” i “assumir riscos”.

El president ha convidat el líder del PSOE a dialogar “com més aviat millor”. “Des del primer discurs d’investidura repeteixo la paraula diàleg. Seiem i parlem. Necessitem ser dos per enraonar. Que tingui present Sánchez que aquesta situació gravíssima que viu Catalunya no pot durar un dia més”, ha alertat.

En aquest sentit, ha explicat que volen una negociació “de govern a govern, com el catalanisme sempre ha volgut que siguin les relacions entre Catalunya i Espanya”.

Torra ha reiterat aquest divendres que l’objectiu del seu executiu “és la restitució del president Puigdemont i del govern legítim cessat il·legalment pel cop d’Estat del 155”. “Això demà acaba”, ha reblat.

“Vivim temps d’excepcionalitat política, una anormalitat com cap altre país de l’Europa Occidental. Tenim presos polítics i exiliats. Demano que cada dia, en l’exercici de les nostres funcions i responsabilitats, sapiguem respondre a aquest repte de país”, ha assenyalat.

El president català ha apostat per mantenir-se “fidel al mandat de l’1 d’octubre”, és a dir, a la consecució d’un “estat independent en forma de república”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona