Molt de territori, però molt poca població

Els 88 municipis gironins de menys de 500 habitants, segons el cens de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) del 2009, representen el 39,8% dels pobles de la demarcació, on actualment n'hi ha 221; però el gran problema que presenten, tant en l'àmbit gironí com català, és que ocupen una gran part del territori, però amb molt poca població, la qual cosa dificulta que siguin escoltats. «Són pocs vots», segons recorda l'alcaldessa d'Ordis, Maria Crehuet.

Els pobles petits gironins tenen una superfície total de 2.007 km², que representa el 33,8% del total de la demarcació. La màxima afectació es produeix a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, amb un 69,73% i un 60%, respectivament. Per contra, es molt menor a les comarques del Gironès i la Selva, amb un 12% i un 14%. Aquest domini territorial canvia substancialment quan es té en compte la població, un barem molt utilitzat políticament a l'hora de donar subvencions, com s'ha esdevingut en el cas dels fons estatals. Als 88 pobles de menys de 5.000 habitants hi ha una població global de 24.276 persones, que representa solament el 3,2% de la població gironina.

En l'àmbit català, els 333 pobles de menys de 500 habitants ocupen el 42,8% del territori i, amb els 100.000 habitants, representen un de cada 70 habitants del país, és a dir, l'1,4% de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA