Política

El jutge del 13 investiga la interventora general de la Generalitat per l’1-O

L’instructor de la causa sobre els preparatius del referèndum creu que Rosa Vidal podria haver entorpit la instrucció per malversació

El magistrat veu “il·lògic” que cap diner públic anés cap a la consulta i creu que si es va pagar amb donatius la interventora els hauria d’haver concretat

El jutge que investiga els preparatius del referèndum de l’1 d’Octubre ha citat a declarar com a investigada Rosa Vidal, la Interventora General de la Generalitat que va certificar que el govern no havia gastat ni un euro en la consulta. El magistrat entén que Vidal ha intentat “impedir” que es conegui el cost públic de la consulta.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha imputat Vidal després que aquesta contestés als requeriments remesos per Hisenda que en cap Departament constaven despeses de preparació o execució del referèndum. Pel jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, va en contra de “les més elementals regles de la lògica” pretendre que “tot el material necessari per a la consulta (publicitat, propaganda, paperetes i urnes), així com les despeses de personal (interventors, càrrecs electorals) i serveis de vigilància o policia, que en cada convocatòria realitzada fins ara ha obligat a la consignació d’unes partides pressupostàries a l’efecte, en aquesta consulta pogués haver-se imputat a ignorades formes de pagament, donacions o contribucions, ja sigui de particulars ja sigui d’empreses i institucions”.

Segons el magistrat, “en cas de ser així”, Vidal hauria d’haver “facilitat un llistat comprensiu dels donants i contribuents i les seves respectives quanties”.

La interlocutòria apunta cap a la interventora ja que “no havent-se facilitat cap informació justificativa de les despeses generades per la consulta, ans al contrari, tractant d’impedir el coneixement de la mateixa i davant l’existència d’evidències sobre la realitat de la despesa i la utilització de fons públics”, el jutge ha d’autoritzar altres “mitjans d’investigació” als agents, com el Sepblac.

Ramírez Sunyer considera que va Vidal podria haver comès un presumpte delicte d’obstrucció a la justícia en dificultar la investigació del possible delicte de malversació de fons públics per sufragar el referèndum de l’1-O.

Anònim

El paper de Vidal estava en el punt de mira del jutge després que aquest va rebre un anònim que l’instava a rastrejar les autoritzacions de contractes i pagaments efectuades per la investigada i que Hisenda li advertís que la Interventora no havia respost al seu requeriment d’informació de les despeses del govern per a l’1-O.

A aquestes advertències s’hi suma un informe de la Guàrdia Civil que alerta que la Interventora General no va activar cap procediment per denunciar un intent fraudulent de l’empresa postal Unipost -que suposadament s’havia d’encarregar dels enviaments postals vinculats a l’1-O-, per cobrar almenys una factura de 238.965 euros a la Generalitat per despeses vinculades a l’1-O.

Per seguir el rastre de les despeses de l’1-O, el jutge va autoritzar la Guàrdia Civil a accedir al fitxer de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) per rastrejar els comptes dels investigats pels preparatius del referèndum.

Rosa Vidal figura entre els càrrecs públics de la Generalitat als quals el Tribunal Constitucional va advertir, el passat 13 de setembre, de la seva obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió de l’1-O, segons la documentació que l’alt tribunal ha remès al jutge instructor.

El magistrat també cita a declarar la setmana vinent Montserrat Vidal, responsable de l’àrea de processos electorals i consultes populars de la Generalitat, i la secretària general de Governació, Meritxell Masó, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA