Política

Absolen el primer policia espanyol jutjat per les càrregues de l’1-O a Lleida per falta de proves

Demanen que s’apliqui la llei mordassa al denunciant i Advocats per la Democràcia ho considera un “avís a navegants”

El jutjat d’instrucció número 1 de Lleida ha absolt el primer agent de la policia espanyola jutjat per les càrregues policials que van tenir lloc a la demarcació el passat 1 d’octubre, perquè “no hi ha prou proves que desvirtuïn la presumpció d’innocència” del denunciat. El denunciant és un jove veí de Lleida que es trobava a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Lleida i que assegura que el policia li va propinar un cop de puny a la mandíbula.

Durant el judici, però, el policia, que va declarar per videoconferència des de Sevilla, va reconèixer ser a la EOI però va negar haver comès cap agressió i va dir que no recordava el denunciant. En la sentència, la jutgessa també ordena, tal com va demanar el fiscal, que es dedueixi testimoni de les actuacions a la delegació del govern espanyol a Lleida “per si l’actuació del denunciant fos constitutiva d’una infracció de la llei de Seguretat Ciutadana”, coneguda com a llei Mordassa.

El portaveu d’Advocats per la Democràcia, Carles Aguilà, ho considera un “avís a navegants” per la resta de ciutadans que han denunciat alguna actuació policial o volen fer-ho.

La jutgessa absol el policia espanyol perquè considera que les versions del denunciant i el denunciat són “contradictòries” i que no existeix cap prova directa dels fets. Així, afegeix que no hi ha testimonis directes dels fets que puguin identificar el policia com l’autor de l’agressió, ni tampoc imatges.

A més, recull la sentència, tot i que el denunciant va declarar que va apuntar el número de l’armilla de l’agent que presumptament el va agredir, “no va poder reconèixer al judici al policia perquè el dia dels fets duia casc i no li va poder fer cap fotografia”. Per tot això, conclou, “no ha quedat acreditada la participació del policia espanyol als fets”.

L’acusació particular, representada per Núria París, d’Advocats per la Democràcia, demanava que es condemnés al policia a una multa d’un a tres mesos per un delicte de lesions i que se l’inhabilités per exercir qualsevol càrrec públic durant quatre anys. També sol·licitava que el policia indemnitzés el votant amb mil euros per les lesions patides. La fiscalia va demanar l’absolució. París ja ha anunciat que recorrerà la sentència absolutòria a l’Audiència de Lleida.

Aplicació de la llei Mordassa

El portaveu d’Advocats per la Democràcia, Carles Aguilà, considera “fora de lloc” que el denunciant ara es trobi com a denunciat, i més quan “no l’ha denunciat ningú”. “Creiem que és un avís per navegants: vigileu que podeu acabar com a denunciats per la llei mordassa”, ha alertat i afegeix que “no té sentit” que es dedueixi testimoni de les actuacions al govern espanyol quan, a més, “a la sentència no es fonamenta el per què”.

L’Associació Advocacia per la Democràcia gestiona més causes com ara la querella col·lectiva contra la llavors subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos i comanaments policials intermedis, a més de les 15 causes obertes als jutjats de Lleida i Solsona en què estan representades 62 persones afectades per les càrregues policials de l’1 d’octubre als col·legis electorals de la ciutat de Lleida, Ponts (Noguera) i Soses (Segrià).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona