Política

Castellà proposa “fer efectiva la república” amb un referèndum per aprovar la constitució catalana

El portaveu de Demòcrates considera que cal pactar amb la resta de partits sobiranistes una data clau similar al 3 d’octubre

El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha posat sobre la taula una nova ocasió per “fer efectiva la república” catalana que podria ser en un “referèndum de votació de la constitució catalana”.

Castellà creu que és una votació que ha quedat “pendent” després del “mandat de l’1 d’octubre” en què s’havia de fer un “procés participatiu” sobre la carta magna catalana i que s’ha de culminar amb un referèndum d’aprovació. De tota manera, Castellà considera que la data ha de ser fruit d’un nou “full de ruta” pactat entre totes les forces sobiranistes i que hauria de ser una ocasió similar al 3 d’octubre. El portaveu també ha apuntat al govern català perquè no faci “autonomisme” i busqui “els mecanismes necessaris” per desplegar la república.

Sobre el nou full de ruta, el portaveu de Demòcrates considera que caldrà reunir la mesa de partits abans de la tardor per poder pactar l’estratègia conjunta i, desprès, hauran de portar-lo a la pràctica amb “més discreció” per tal que l’estat espanyol no conegui quins seran els propers passos.

Algunes de les dates que Demòcrates ha pensat per desplegar la república i que serien similars al 3 d’octubre són el judici sobre l’1-O i les eleccions municipals. Precisament per convertir les municipals en una bona fita per fer efectiva la independència, Demòcrates de Catalunya confia en el sistema de primàries per la república. Aquest procés permetria que cada partit “proposi el seu candidat” per als comicis del mes de maig del 2019 i que sigui “la ciutadania qui decideixi” el lloc de cada representant dins d’una llista electoral independentista.

Castellà, a més, considera que “és una bona notícia” que l’ANC “lideri” aquest procés, al qual fins ara no s’han sumat els principals partits independentistes com ara el PDeCAT, ERC o la CUP. Segons Demòcrates, aquest procés de primàries ha de comportar que els partits polítics superin els “processos endogàmics” actuals a partir d’un procés “transversal”.

En aquesta línia, el portaveu de Demòcrates ha demanat que en les properes eleccions “els municipis passin de tenir alcaldes independentistes a alcaldes disposats a fer efectiva la república”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri