Política

Torra es compromet a Prada a fer efectiva la república

El president reitera que no es desviarà “ni un mil·límetre” i matisa que els líders processats “han d’acusar l’Estat” i no defensar-se

Garanteix el manteniment de la Universitat Catalana d’Estiu

El president de la Generalitat, Quim Torra, va refermar ahir que ha vingut per “fer real” la república i que no es desviarà “ni un mil·límetre” del seu compromís. Encara més, va clausurar la 50a edició de la Universitat Catalana d’Estiu amb el que ell mateix va anomenar “la promesa de Prada”. “Els presos sortiran, els exiliats tornaran i el nostre poble serà lliure”, va proclamar davant un auditori que el va ovacionar.

En un indret simbòlic per l’exili del pare de la llengua Pompeu Fabra –coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement, ahir va aprofitar per fer una ofrena floral a la seva tomba i el va presentar com “la peça més essencial d’aquella generació republicana”–, Torra va lamentar que avui hi torni a haver presos i exiliats polítics –“quan acabarà tot això?”, es preguntava– i va deixar clar que el guia el que el poble va votar l’1-O i el Parlament va declarar el 27-O. “Si ens n’oblidem no només no serem lleials al mandat, sinó tampoc a allò pel qual tantes generacions passades van lluitar”, va proclamar. “Som al costat correcte de la història, i guanyarem”, va cloure.

El president va insistir a demanar que comenci una marxa conjunta pels drets civils i nacionals, tal com havia proposat la setmana passada en l’acte que es va fer vora la presó de Lledoners amb motiu de l’aniversari dels atemptats gihadistes. Ahir va voler matisar una altra afirmació que va fer aquell dia –en el sentit que s’havia “d’atacar” l’Estat– que els darrers dies havia provocat reaccions irades de l’unionisme. “Als judicis, no hi hem d’anar a defensar-nos de res, sinó a acusar l’Estat d’aquesta farsa”, va puntualitzar ahir, en consonància amb les paraules exactes del líder empresonat Jordi Cuixart, de qui ell havia manllevat l’expressió.

Torra també va voler agrair explícitament el discurs que minuts abans havia pronunciat el nord-català Nicolau Garcia, vicepresident del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, que va destacar que la situació a Catalunya no es podrà resoldre fins que no s’alliberin els presos, puguin tornar els exiliats i “totes les opcions” estiguin sobre la taula de negociació. En aquest sentit, va recordar que la seva institució “dona suport a una sortida pacífica i justa” al procés sobiranista, “d’acord amb els drets dels pobles a decidir el seu futur”.

El primer en 14 anys

Torra va ser el primer president de la Generalitat que anava a l’UCE des que Pasqual Maragall va clausurar l’edició del 2004. “Necessitem la Universitat Catalana d’Estiu”, va reivindicar ahir Torra, que va donar el seu compromís pel “manteniment” de l’esdeveniment davant “les humitats insuportables” que la posen en perill. I és que aprofitant la visita, el rector, Jordi Casassas, i el president de la fundació rectora, Joandomènec Ros, amb qui es va reunir abans de l’acte, van reclamar “una petita ajuda” perquè tenen l’aigua “més amunt del coll”, després que l’edició d’enguany no pogués assegurar el finançament fins al juny arran de l’aplicació del 155 i es trobin cada cop més traves per continuar al recinte on s’ha fet des del primer dia, el liceu Renouvier de Prada, on tenen limitacions per poder plantejar-se créixer.

A la tardor hi haurà reunions decisives per saber si el 2019 hi poden continuar, si bé no es descarta haver de marxar. “Veig núvols a l’horitzó, però l’UCE continuarà sent necessària”, va dir Casassas, que va recordar que la seva aspiració continua sent “esdevenir la universitat d’estiu de referència dels Països Catalans”. L’edició d’enguany, amb una prèvia a Manresa que no es descarta repetir l’any vinent també en altres ciutats, va tenir un pressupost de 503.000 euros i cap a 700 matriculats, per a un total de vora 1.500 participants, al voltant de 5% més que el 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona