Política

RUFINO GUIRADO

Alcalde de Vall-llobrega

“La llei de contractació perjudica els pobles petits”

“Amb els canvis legals, ens van matant a poc a poc als pobles petits!”

“Hem aconseguit tirar endavant temes sense haver d’anar al banc”

Rufino Guirado és un polític de la vella escola. En la primera línia de la política local des de 1999, primer amb ICV i ara amb CiU, és el típic alcalde que el seu número de telèfon mòbil el té tot el poble. Un dels reptes que té entre cella i cella és aconseguir incrementar lleugerament el nombre d’habitants per poder continuar afrontant, diu, els reptes de futur

Rufino Guirado, alcalde de Vall-llobrega (CIU), explica en aquesta entrevista les dificultats d’un poble petit per tirar endavant projectes importants, especialment pel seu cost econòmic. Un d’aquests, el que destaca especialment, és el pavelló polivalent, una actuació que va costar uns 900.000 euros. Guirado, però, fa un crit d’alerta sobre els efectes de la nova llei de contractació, la qual, sosté, afectarà de manera molt negativa els municipis petits.

Quins han estat els grans reptes d’aquest mandat?
El nostre objectiu ha estat el de sempre: fer feina. I hem fet molt feina aquests darrers tres any de mandat. Hem aconseguit tirar endavant temes molt importants sense haver d’anar al banc, i això penso que és molt important. La veritat és que hem fet un gran esforç tant polític com econòmic. La meva manera de fer, en la política i com a alcalde, és implicar-me molt. També és veritat que haver arribat a la jubilació em permet tenir molt de temps per implicar-me en el que més m’agrada, el meu poble. El que és meravellós, tot i els problemes, que hi són, és la satisfacció que queda quan aconsegueixes tirar endavant els projectes.
Quins han estat, doncs, aquest projectes de mandat?
Podem destacar-ne diversos. Un d’aquests és sense cap mena de dubte el pavelló polivalent, un actuació que va pujar a uns 900.000 euros. Una altra actuació va ser l’asfaltatge de l’entrada del poble, des de l’església fins al Raval de Dalt, i l’ampliació de la via verda, on hem incorporat fanals solars que ens comportaran un estalvi energètic extraordinari, i, a més, ens permet apostar per les noves tecnologies, més netes i eficients.
És complicada la gestió d’un municipi petit?
Sí, perquè no disposem de tècnics a jornada completa; només venen un cop per setmana. I moltes vegades és l’alcalde el que acaba fent de tècnic. Ja estem assessorats, aquest no és el problema. El problema és que, en no disposar de tècnics com els que tenen ajuntaments grans –com el de Palamós, que el tenim aquí el costat, i per posar només un exemple–, aquesta mancança fa que tot sigui més laboriós. I tot això ens porta al fet que la implicació de l’alcalde i dels mateixos regidors del govern sigui més necessària, en tots els sentits. Miri, ara que ha tocat aquest tema, hi ha un element que ens preocupa, i molt.
Quin és aquest tema?
La nova llei de contractació afectarà negativament els pobles petits; de fet, jo diria que ens han mort. A poc a poc ens estan matant. Tot es va complicant, i molt especialment pel que fa referència a l’administració. Als pobles petits això es nota i es notarà molt més que als grans, que també.
Posi’n algun exemple.
Posem pel cas que jo tingui una obra per fer i aquesta sigui una actuació important i vital per al nostre municipi. Posem pel cas que ara mateix aquesta ens pugui costar uns 300.000 euros, que és una quantitat importantíssima per a un poble com el meu. Evidentment ha d’anar a concurs, com fins ara, però aquest no és el problema. La dificultat és la complexitat que comporta fer l’expedient. Nosaltres no tenim mitjans.
I això a què els aboca?
Doncs al fet que he de donar-ho o a la Diputació de Girona o suposo al Consell Comarcal del Baix Empordà, que crec que també ho farà. Això vol dir pagar més, fet que encarirà encara més el projecte, que en aquest cas ja és prou important per a un municipi com Vall-llobrega. Jo no tinc tècnics. Aquesta llei s’ha fet pensant en els ajuntaments grans, això és evident, i no ha tingut en compte, gens, les particularitats dels municipis petits, que a Catalunya som molts i molts. No han comptat amb el municipi petit. Recordo que vaig anar a una reunió en què se’ns va explicar tot això i em vaig aixecar i vaig marxar. Vaig pensar: “Què hi estic fent, aquí?” Recordo que es va aixecar el president del Consell Comarcal i va dir: “Nosaltres també mirarem d’ajudar i donar aquest servei.” I la pregunta meva va ser: “Serà gratuït?” Doncs no, no ho serà. Fa una estona li comentava, amb relació a les obres de mandat, l’actuació del pavelló polivalent, que va costar uns 900.000 euros. Doncs sort que la vam fer abans que entrés en vigor aquesta llei!
Quins són els grans reptes de futur que té a davant Vall-llobrega?
Molts i molts! Miri, jo sempre dic que un alcalde es pot fer gran, però no vell. Jo em considero gran, perquè ja tinc 67 anys, però no em considero vell, perquè veig que el poble necessita coses i jo mateix com a alcalde vull estar al dia de coses noves que poden ser interessants per al meu municipi. Un repte que tenim ara mateix és abordar finalment la remodelació de les dependències municipals, l’ajuntament. Hem prioritzat moltes coses, però ara ja és imperatiu. A banda d’una ampliació, no s’ha fet res. Ja tinc al cap com ha de ser la casa de tots. També estem esperant urbanitzar un sector que és necessari per incrementar la població. No volem ser un poble gran, però sí que ens caldria créixer una mica més. No volem segones residències, sinó gent que vingui a viure al poble. Estem parlant d’unes 180 cases amb el pla aprovat. Evidentment es desenvoluparà al llarg dels anys. Ara mateix venen moltes parelles a preguntar i no els podem oferir cap parcel·la. Ara estem en els 940 habitants i m’agradaria poder arribar als 1.100. Més no.
Com creu que pot afectar la situació política del país les eleccions municipals?
De manera directa, no crec que afecti. En les municipals es voten clarament les persones i els projectes i això als pobles petits no canviarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona