Política

El brigadista de la senyera

La Comissió de la Dignitat lliura un quadre al Museu de Gandesa per recordar el lluitador irlandès Michael O’Riordan

El seu fill Manus diu que el seu pare no va oblidar mai la senyera que duia en travessar l’Ebre

“El meu pare no va oblidar mai que duia una senyera quan va travessar l’Ebre l’estiu del 1938”, recorda Manus O’Riordan, fill del brigadista internacional irlandès Michéal O’Riordan a qui la Comissió de la Dignitat i el Museu de Gandesa van homenatjar ara fa uns dies en un acte, aprofitant l’entrega d’un quadre en què es reprodueix la barca en què els soldats de la 15a Brigada Internacional creuaven el riu en l’ofensiva republicana que va donar peu a la Batalla de l’Ebre, el 25 de juliol del 1938.

En la pintura, de la qual és autor l’artista Pere Piquer i que la Comissió de la Dignitat ha sufragat amb un Verkami, s’hi veu O’Riordan portant una senyera, tal com el mateix brigadista recorda al seu llibre Connoly Column en què explica la seva aventura i la dels irlandesos que van lluitar al costat de la República en la Guerra Civil.

Michéal O’Riordan (1917-2006), que va fundar el Partit Comunista d’Irlanda, que va dirigir durant molts anys, va arribar a Catalunya amb vint-i-un anys disposat a combatre el feixisme, com ha recordat el seu fill Manus, secretari a Irlanda de la Fundació del Memorial de les Brigades Internacionals (IBMT), una entitat que manté viva la memòria dels brigadistes mitjançant publicacions, actes i commemoracions.

O’Riordan va ser ferit l’agost del 1938 al turó 481, a la serra de Cavalls, d’on va ser evacuat fins a Mataró, abans de ser repatriat a Irlanda. L’any 1988 va poder tornar a Catalunya per primer cop, arran de la inauguració del monument a les Brigades Internacionals de Barcelona. Va poder visitar Gandesa i altres escenaris de la guerra.

En l’acte al Museu de Gandesa, on es pot veure una completa exposició sobre la Guerra Civil, amb armament i equipaments militars de l’època, hi van participar l’alcalde, Jordi Luz, el fill del brigadista Manus O’Riordan, els membre de la Comissió de la Dignitat Toni Strubell i Pep Cruanyes i l’artista Pere Piquer, entre d’altres.

Des de la Comissió de la Dignitat s’assegura que no s’ha volgut deixar passar el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre “sense honorar aquell gest que, si bé és llunyà en el temps, no ho és en l’esperit, ara que Catalunya necessita, un cop més, de l’ajut internacional per assolir els seus anhels”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”