Política

Robert Sabater

Alcalde de Viladamat

“És possible governar d’una altra manera”

El canvi aconseguit en el model de governança de l’Ajuntament és el que més destaca l’alcalde

Les polítiques rupturistes són la marca d’un consistori governat per la CUP

Treballa al camp i com tots els regidors de Viladamat cobra 70 euros al mes per ser a l’Ajuntament. Robert Sabater diu que amb la CUP demostren que es pot governar d’una altra manera.

Viladamat és un dels pocs municipis de la demarcació governats per la CUP i aquest és el segon mandat en què la formació ha obtingut majoria absoluta en aquest consistori.

Repetirà com a candidat a l’alcaldia el 2019?
No repetiré. Els càrrecs electes de la CUP no ens mantenim més de vuit anys al càrrec, jo només hauré fet cinc anys d’alcalde; però hi ha gent preparada i disposada, i em sembla d’higiene democràtica deixar pas al relleu, a més que tot el que fem es basa en una feina assembleària.
De què es considera més satisfet aquests últims tres anys?
Hem d’ampliar el balanç als set anys d’aquest equip i el primer que destacaria és el canvi en la governança: s’han fet moltes coses però prioritzant la voluntat del poble, amb transparència, amb consultes populars i participació. Els veïns i les entitats culturals són l’eix vertebrador del poble. Si haig de subratllar una realització, seria el nou POUM; ha estat un procés de dos mandats i una gran feina. La Comissió d’Urbanisme va destacar el que vam fer a Viladamat, pel procés de participació, i les decisions preses, reduint la superfície urbanitzable.
Alguna altra realització?
L’ampliació de l’escola que està ultimant el Departament d’Ensenyament. Era una demanda col·lectiva, antiga i necessària perquè es feia classe en llocs on no tocava. L’Ajuntament vam fer una cessió de terreny que ens permetrà doblar les aules i tenir la capacitat que cal per a un poble d’uns 450 habitants que no pretén cap creixement desorbitat.
El fet de ser un municipi governat per la CUP, us dona un caràcter d’exemplaritat?
Sí, perquè tenim propostes i projectes rupturistes. Començant pel fet que els regidors i l’alcalde cobrem 70 euros al mes, i el temps que hi dediquem és a més a més de les nostres feines. No fem cap crèdit amb les entitats bancàries tradicionals i fem obres amb finançament popular, tenim un compte a la Caixa d’Enginyers. Apostem per una energia neta, per no treballar amb les companyies energètiques tradicionals i treballar per exemple amb Som Energia; volem models que garanteixin que si la contractació d’aquests serveis produeixen beneficis, cal que tinguin un retorn social. Quan vam arribar, el 2011, en plena crisi, no vam fer cap retallada. En tots aquests camps, estem demostrant que tot això és possible, que es pot governar d’una altra manera, defugint el model d’unes suposades elits que decideixen soles.
El projecte d’una cooperativa d’habitatge va en aquest sentit?
És un dels projectes dels veïns del poble. L’Ajuntament va comprar un solar per fer-hi habitatges i ara seran els mateixos candidats a tenir-hi un habitatge que decidiran com es concreta: si es fa a través d’una cooperativa, amb projectes individuals, si és públic o si es contracta una constructora.
Coses pendents per al proper mandat?
Hi ha aspectes que hem iniciat i que tenim a mitges. Els passos que hem fet pel tractament de l’orgànica i la recollida porta a porta són molt positius, però a mitjà termini la recollida porta a porta s’ha de fer per a tothom. També hem d’anar renovant cables de serveis i canalitzacions d’aigua que es fan malbé. Sense renunciar a la municipalització de l’aigua, tenim un deute pendent amb Sorea que amortitzem, però el canvi de model és l’objectiu. També, cap al model de transició energètica, adquirirem aquest mes un cotxe elèctric i instal·larem plaques solars.
La política nacional de la CUP també té suport al poble?
Més que no pas desobeir l’Estat, nosaltres no hem fet ni fem res més que obeir la voluntat del poble i dels veïns. Són ells els que decideixen, no tenim cap queixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona