Política

Arxiven la denúncia contra 14 persones que retiraven llaços

Un jutge de Falset sosté que no van cometre els delictes de furts i danys i ho deriva a la sanció administrativa

La identificació dels Mossos d’Esquadra de catorze persones encaputxades, entre les quals hi havia un agent de la Guàrdia Civil, que retiraven llaços grocs a municipis de la Ribera d’Ebre i del Baix Camp l’agost passat ha quedat arxivada penalment, però no en la via administrativa, segons van assegurar ahir fonts del departament d’Interior.

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Falset va acordar, el 28 d’agost passat, l’arxivament de la denúncia contra les catorze persones que van realitzar quatre ciutadans a la comissaria de Móra d’Ebre, que va presentar al jutjat de Falset l’atestat dels fets com a possibles delictes de furt i de danys en el mobiliari urbà.

El jutge exposa que el furt d’una estelada d’un pal davant del pavelló firal, valorada en 125 euros, al municipi de Móra la Nova, de dues pancartes que demanaven la llibertat dels presos polítics a la façana de l’ajuntament del mateix municipi, i d’altres pancartes a Vandellòs no constitueixen furts perquè en aquesta actuació “no hi ha un ànim de lucre”, tal com exigeix el delicte, exposa el jutge, que emmarca l’actuació dels encaputxats en “la situació política existent a Catalunya, en la qual hi ha grups que posen i que treuen diversos símbols polítics que, tot i que poden ser de propietat privada o d’entitats concretes, la finalitat de treure-les no és un benefici econòmic”.

Pel que fa al delicte de danys lleus denunciats per “esgarrapades” en un cartell que posa Municipi de la República Catalana a Móra la Nova i també en unes cordes del pal, el jutge tampoc creu que compleixin els requisits del delicte perquè “no hi ha una destrucció o inutilització del bé”.

Amb tot, el jutge assenyala que aquest “possible deslluïment de bens” pot “incardinar-se” dins les infraccions recollides en la llei 4/2015 de protecció de seguretat ciutadana, de la qual en té la competència el departament d’Interior. Precisament va ser Interior qui per mitjà d’una piulada va informar que havia “identificat 14 individus” que actuaven a la via pública encaputxats i que enviava el seu cas a estudi per si podia derivar en una sanció administrativa. Ahir, fonts d’Interior van assegurar que aquest expedient continua obert.

Aquestes identificacions i altres a l’Ametlla de Mar van irritar la fiscalia superior de Catalunya, que a finals d’agost va obrir unes diligències informatives en què exigeix a la direcció dels Mossos quins criteris usa per identificar veïns que treuen llaços grocs i si ho han denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA