Política

A Cadaqués la plaça Rahola es dirà “plaça 1 d’Octubre”

La proposta de l’ANC s’ha aprovat per ple

Es buscarà una altra plaça per a Carles Rahola, que dona nom a un carrer

La plaça Carles Rahola a Cadaqués passarà a dir-se plaça 1 d’Octubre. La proposta l’havia presentat l’agrupació local de l’ANC i va ser aprovada en el ple de divendres amb nou vots a favor i una abstenció. Al consistori només hi són representades dues formacions: ERC, que governa amb l’alcalde, Josep Lloret, i el PDeCAT, a l’oposició.

El canvi de nom no va provocar intensos debats, tenint en compte, d’una banda, que els dos partits veuen favorablement que s’homenatgi la jornada del referèndum de l’1 d’octubre, i, de l’altra, perquè es buscarà una altra plaça per batejar-la amb el nom de Carles Rahola, a banda del fet que a Cadaqués ja hi ha un carrer que porta el seu nom. En el ple de divendres va ser el PDeCAT que va plantejar que es busqui aquesta altra plaça per col·locar-hi una placa a Carles Rahola i un lloc, que s’haurà de pactar amb els familiars del polític i periodista cadaquesenc, per situar-hi el bust del personatge, que actualment és a la plaça que porta el seu nom.

L’alcalde, Josep Lloret, confirmava ahir que el consistori ja té present un parell d’emplaçaments possibles per a una nova plaça Carles Rahola i que van estar a punt de tancar-ho en el mateix ple, però finalment es va deixar sobre la taula per pactar-ho entre tots i també amb els familiars de Rahola.

Segon canvi de nom

Aquest serà el segon canvi de nom en pocs anys de la plaça situada davant del teatre Art i Joia de Cadaqués, ja que fins al 2014 l’espai portava precisament el nom del teatre.

Fonts de la coordinadora de l’ANC cadaquesenca subratllen que, tot i que la petició ha estat presentada oficialment per l’entitat, la proposta no és exclusivament seva, sinó que va sorgir en les reunions que reagrupen les associacions i els veïns sobiranistes del poble.

Tot i que a Cadaqués no es van produir càrregues policials, l’ANC remarca que l’1 d’octubre es va viure amb tensió, i que una part important de la població es va mobilitzar durant tot el dia en aquell espai davant del teatre Art i Joia on es feia el referèndum; per tot plegat, tal com ja s’ha fet en altres poblacions, es va consensuar homenatjar aquella mobilització amb el nom d’una plaça.

L’entitat també considera que el canvi no perjudicarà la imatge de Carles Rahola, precisament perquè ja s’ha acordat buscar una plaça més concorreguda on posar-hi una placa amb el nom d’aquest personatge. Lloret, per la seva banda, explica que s’intenta que el pròxim 1 d’octubre la plaça de davant del teatre ja tingui el nom de “plaça 1 d’Octubre”.

Cadaquesenc compromès, assassinat el 1939

Periodista, historiador, assagista, Carles Rahola i Llorens va ser abans de tot un intel·lectual compromès. Va néixer a Cadaqués el 28 de juny de 1881 i quan tenia tres anys la família va marxar a viure a Girona. El seu pare regentava una impremta, que posteriorment va passar a mans del seu germà, Darius, i que va ser la llavor del diari L’Autonomista, de caire republicanofederal, del qual Rahola va ser articulista i l’ànima. Una carrera ascendent el va portar, el 1932, a ser el màxim representant del govern català a les comarques gironines quan va passar a ser comissari delegat de la Generalitat. Va morir assassinat pel règim franquista el 15 de març de 1939 a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona