Política

Torra i Torrent, convençuts que hi haurà acord sobre els diputats encausats

El president de la Generalitat avisa que no poden acceptar la suspensió dels parlamentaris processats i el del Parlament diu que ningú s’ha de veure obligat a deixar l’acta

El grup de periodistes parlamentaris Col·lectiu Ciutadella es presenta a la cambra per fomentar una relació “més fluïda” entre polítics i comunicadors

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest divendres que “és evident que no podem acceptar” la suspensió dels diputats encausats pel Tribunal Suprem (TS) espanyol. D’altra banda, ha anunciat que en 15 dies presentarà el pla de govern. Ho ha dit aquest divendres en el marc de l’acte de presentació del Col·lectiu Ciutadella, que agrupa periodistes parlamentaris, i que s’ha celebrat aquesta tarda al Parlament. També hi ha assistit el president del Parlament, Roger Torrent.

Una de les qüestions que s’han plantejat ha estat la dels diputats suspesos. El passat 18 de juliol, JxCat i ERC van protagonitzar un xoc sense precedents al Parlament arran del seu desacord al voltant de si calia substituir temporalment els sis diputats suspesos: Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat); Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC). Les divergències van arribar al punt de desconvocar l’últim ple abans de les vacances d’estiu i no convocar-ne cap fins l’octubre.

Passat el parèntesi d’aquests dos últims mesos, encara no s’ha assolit un acord definitiu entre les dues principals forces independentistes, cosa que ha portat a què, de moment, s’hagin hagut de bloquejar algunes votacions en comissions parlamentàries davant els dubtes jurídics existents sobre aquesta qüestió.

Tant Torra com Torrent han s’han mostrat optimistes i han coincidit que hi haurà acord entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC sobre la fórmula per gestionar la suspensió dels diputats processats pel Tribunal Suprem i s’afrontarà el curs polític amb aquesta qüestió resolta.

El president del Parlament, que ha qualificat la resolució del Suprem de “surrealista, ha assegurat que “s’està treballant en aquest acord polític i s’està avançant en una bona línia”. “Estic convençut que afrontarem aquest curs amb aquesta qüestió resolta i un acord tancat”, ha apuntat. Apel·lant a la “prudència”, però, ha evitat concretar en quin estat es troben les converses.

Torra ha defensat que la solució ha de garantir “tres pilars”: que cap diputat deixi l’acte, que es preservin les majories de les eleccions del 21-D i que els acords siguin efectius.

Torra ha fet broma sobre que ell i Torrent “sempre” estan d’acord, tal com passa, segons ell, en el si del govern entre ERC i JxCat. El president del govern ha demanat “entendre que hi ha moments” en els que els dos socis de govern puguin tenir posicions diferents. Ha recordat, però, que els dos grups han estat “capaços de sobreposar-se a les dificultats de la dinàmica parlamentària”.

En aquest sentit, ha avalat els “tres grans principis” que ha assenyalat Torrent pel que fa als diputats encausats. “Hi ha acord sobre els grans principis de quina ha de ser la solució que ha de tirar endavant. És evident que nosaltres no podem acceptar aquestes suspensions. És una qüestió de defensa de la sobirania del Parlament i estem completament d’acord els grups independentistes, no només ERC i JxCat, sinó també la CUP, en que aquest és el concepte clau”, ha assegurat.

Torra s’ha mostrat convençut que es trobarà una solució i ha posat d’exemple que JxCat i ERC s’han posat d’acord en el pla de govern.

De fet, el president ha avançat aquest divendres que farà públic el contingut del pla després de la reunió del Consell Executiu del proper 25 de setembre. Serà pocs dies abans del debat de política general que arrencarà a partir del 2 d’octubre al Parlament.

Neix el Col·lectiu Ciutadella

El Col·lectiu Ciutadella de periodistes parlamentaris s’ha presentat aquest divendres al Parlament per acabar amb aquelles pràctiques que compliquen el desenvolupament de la tasca informativa.

El president del grup, Rafa Garrido, ha assegurat que el seu objectiu és “posar fre” a la “desaparició” dels off the record, a les rodes de premsa sense preguntes o amb limitacions. Segons ha explicat, en algunes ocasions l’exercici periodístic no s’ha pogut desenvolupar “com els agradaria” i per això es vol fomentar una relació “més fluïda” i “sana” entre els comunicadors i els polítics.

L’associació ha reconegut la trajectòria de dos cronistes parlamentaris: el periodista de TV3 Josep Maria Martí Rigau i el de TVE Lluís Falgàs. De forma inèdita, la presentació ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona