Política

Una acusació d’abús sexual complica la confirmació d’un jutge al Suprem dels EUA

El conservador Kavanaugh nega que volgués violar una companya d’institut i accepta declarar sobre els fets

El cas recorda el d’Anita Hill de l’any 1991

La confirmació del jutge conservador Brett Kavanaugh com a nou membre del Tribunal Suprem dels EUA va entrar en una fase d’incertesa després que una excompanya d’institut va decidir sortir a la llum i denunciar que l’havia intentat violar. Fins diumenge, Christine Blasey Ford, professora de la Universitat de Palo Alto (Califòrnia), de 51 anys, s’havia mantingut en l’anonimat d’una carta en què assegurava que un ebri Kavanaugh l’havia provat d’agredir sexualment en una festa en la dècada dels vuitanta. “Vaig pensar que em mataria involuntàriament”, va confessar a The Washington Post.

La denuncia ha sacsejat un procés de confirmació que entrava en la fase final. Al menys quatre senadors republicans han expressat públicament els seus dubtes sobre el candidat. Per destravar la situació, líders del Senat proposen que tant Ford com Kavanaugh declarin públicament per esclarir els fets i reflexionar sobre l’adequació del jutge per al càrrec.

Una advocada de Ford, Lisa Banks, va dir que la seva clienta vol que els senadors tinguin totes les dades. “Està disposada a fer tot el que sigui necessari”, va dir una altra advocada, Debra Katz.

Kavanaugh, en un comunicat emès per la Casa Blanca, va negar-ho tot de forma categòrica. “És una acusació totalment falsa. Mai he fet res semblant al que l’acusadora descriu, ni a ella ni a ningú”, va dir. Tot i el desmentiment, el jutge, per demostrar la seva innocència, va acceptar anar al Senat a donar explicacions d’uns fets “de fa 36 anys” per a defensar la seva “integritat”.

Tots els demòcrates han exigit que, pels “seriosos dubtes sobre l’historial, la confiança i el caràcter” del candidat, es reobri el procés d’interrogatori i, per tant, s’ajorni una votació al comitè que estava prevista que es produís dijous. El calendari era que el ple del Senat pogués aprovar-lo al final del mes.

Els republicans també es mouen cap a una nova audiència, però sense parlar en cap moment d’ajornar l’elecció. Suspendre el procés significaria abandonar-lo fins després de les eleccions legislatives del novembre, en què les majories podrien canviar. Fa algunes setmanes, la posició de Kavanaugh sobre la legalitat de l’avortament i el poder presidencial eren en el centre del debat sobre l’adequació del candidat; la nova acusació, enmig de l’era del moviment MeToo, ho ha canviat tot.

El cas ha recuperat la història d’Anita Hill, una dona afroamericana que el 1991 va acusar el llavors candidat al Suprem Clarence Thomas d’assetjar-la sexualment quan era el seu cap. Igual que ara, Hill va decidir sortir de l’anonimat i fer la denúncia quan les audiències havien finalitzat i a pocs dies de la votació. El seu cas va quedar arxivat sense conseqüències i Thomas va ser confirmat en un càrrec que encara manté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA