Política

Triaran l’espai colomenc de l’1 d’Octubre en una consulta

El desacord sobre el lloc en les sessions de la comissió del nomenclàtor precedirà la convocatòria

L’alcalde fixarà la data i la pregunta abans de quinze dies, després d’un ple de retrets i equilibris

Els veïns de Santa Coloma de Farners seran cridats a votar sobre quin espai del poble ha de rebre el nom d’1 d’Octubre. Així ho van acordar –amb penes i treballs– els setze regidors presents en el ple ordinari de dilluns a la nit. Inicialment, havia de ser la comissió del nomenclàtor la que havia de triar el lloc de record del referèndum, però el desacord en les sessions de la comissió no ho ha fet possible.

L’alcalde, Joan Martí (ERC), es va comprometre a fer un decret d’alcaldia abans de quinze dies en què convocarà la consulta, amb data i pregunta. Ho va fer després que el portaveu de CiU, Carles Roca, li ho proposés.

El batlle va assenyalar que acordaria els termes de la pregunta de la consulta amb els portaveus dels altres grups –MES, CiU, la CUP i el PSC–. En el ple no hi era Manel Roqueta (PSC), que el 2019 serà el cap de llista dels socialistes a Celrà (Gironès).

En la sessió de dilluns, amb retrets freqüents i equilibris per no fer evidents les discrepàncies, Martí era molt reticent a triar la pregunta i el dia perquè volia avaluar –va explicar– la disponibilitat dels locals que podrien ser el col·legi electoral quan els veïns siguin convocats. L’alcalde va criticar la regidora de la CUP Sylvia Barragán per “falta d’equanimitat”. La regidora cupaire volia presentar una altra moció sobre l’1 d’octubre en què es parlava de l’1 i 2 de desembre com a jornades de votació. Al final, va acceptar retirar-la, just després del text que finalment es va aprovar.

Al final, la moció presentada per l’equip de govern (ERC i MES) va incorporar la petició de CiU, que inicialment volia fixar tots els detalls durant el ple. Hi va haver setze vots a favor, fins i tot el de la CUP. Per tant, si no hi ha entrebancs, poc després del dilluns 1 d’octubre se sabran tots els detalls.

En la moció aprovada, s’inclouen les tres propostes de la comissió del nomenclàtor i s’admet la impossibilitat d’haver arribat a un acord, que també va reconèixer la regidora de Participació, Carme Dilmé (ERC), al principi del debat. El ple del 29 de gener havia acordat que hi hauria un homenatge a l’1 d’octubre i que la comissió triaria l’espai. Dilmé va explicar que les propostes fetes per l’equip de govern (ERC i MES) no eren només seves, “sinó l’expressió de la ciutadania”.

Signatures

Barragán (CUP) va exposar que hi ha un grup de veïns que recullen signatures perquè la plaça de l’Ajuntament es converteixi en la plaça 1 d’Octubre. Ja ho van fer dissabte durant el Sopar Groc a la plaça Farners, al qual va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra.

La proposta que defensa la CUP –la de la plaça de l’Ajuntament– és una de les propostes que probablement es votaran abans de les municipals del maig del 2019. Les altres podrien ser la rotonda de davant l’escola Sant Salvador d’Horta i l’espai enjardinat a tocar del mateix centre escolar.

En la moció de la CUP, retirada, s’hi exposava que la pregunta podria ser binària: una sobre si hi ha d’haver un espai de record de l’1-O i l’altra sobre quin ha de ser. Martí va admetre que la pregunta podria ser semblant.

LA XIFRA

15
dies
trigarà, com a màxim, l’alcalde, Joan Martí, a fixar la data i la pregunta de la consulta de Santa Coloma.

LA DATA

29.01.18
Va ser
el dia que es va aprovar que la comissió del nomenclàtor triaria quin espai rebria el nom d’1 d’Octubre.

LA FRASE

Hem de saber els costos i quins locals hi ha disponibles. Cal tenir les dades i saber les conseqüències
Joan Martí
alcalde de santa coloma de farners (erc)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona