Política

El Govern veu “insuficients” les explicacions de Sánchez sobre els jutges

“No és un xat privat, és corporatiu, que té les seves normes i implicacions”, apunta la consellera de Presidència, Elsa Artadi

Respon a Borrell que “no es necessiten” 20 anys per reconstruir el poble català

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha qualificat d’“insuficients” les explicacions del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre els correus de jutges crítics amb el procés, una qüestió que veu com un “atemptat gravíssim contra l’Estat de Dret”. Així ho ha assegurat en una roda de premsa posterior a la seva reunió al Palau de la Generalitat amb el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, per abordar aspectes relacionats amb el finançament dels ens locals i comarcals.

El president català, Quim Torra, va exigir ahir dijous la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, després de les informacions publicades pels mitjans digitals eldiario.es i El Món, segons les quals membres de la magistratura, en correus corporatius al voltant de l’1-O, comparaven la situació a Catalunya amb el nazisme i es mostraven crítics cap als responsables del Govern català.

Des de la cimera europea de Salzburg (Àustria), Pedro Sánchez va dir que no opina sobre xats privats com els dels jutges crítics amb el procés independentista, però va garantir la “independència i imparcialitat del poder judicial respecte al procés judicial obert contra líders del procés de Catalunya”.

“És evident que les explicacions que ha donat no són suficients”, ha respost Artadi en al·lusió a les paraules de Sánchez. “No és un xat privat, és corporatiu, que té les seves normes i implicacions. És un xat públic per a tots els jutges que hi són. No es pot dir que estiguin parlant com si haguessin estat sopant a casa seva amb amics”.

La consellera, que ha dit no tenir constància de si Torra i Sánchez havien conversat telefònicament sobre aquest tema, ha opinat que l’esmentada polèmica hauria d’obrir una reflexió no només en el sobiranisme, sinó entre tota la ciutadania espanyola sobre “si aquest és el sistema judicial que volen tenir”.

Artadi ha insistit que el Govern es “reafirma plenament” en la declaració d’ahir dijous del president català i ha assegurat que la Generalitat està “estudiant les conseqüències que poden tenir (els correus), perquè hi ha codis i directrius des del Consell General del Poder Judicial que diuen com s’han de comportar o no. I al jutge Santi Vidal per molt menys se’l va fer fora”.

La portaveu del Govern ha lamentat la sensació d’”impunitat” de certs col·lectius de “poder dir la barbaritat que sigui sense conseqüències” i ha titllat els fets esdevinguts de “gravíssims” i d’”atemptat gravíssim contra l’Estat de Dret, no només contra els investigats i encausats per l’1-O, sinó per a tot l’Estat espanyol”.

Avui, des de Twitter, Torra ha subscrit les seves reivindicacions: “Ens reafirmem en la declaració d’ahir: dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, sancions immediates i investigació de la Fiscalia, alliberament de presos polítics i retorn d’exiliats i arxiu de totes les causes, denuncia a la UE”.

Resposta a Borrell

Artadi ha reaccionat a les declaracions del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, aquesta matinada a Nova York on ha dit que “costarà 20 anys” reconstruir el poble català. Artadi ha afirmat que “no necessitem” 20 anys per resoldre la situació a Catalunya. Artadi ha defensat que el poble català “està unit, cohesionat, és pacífic i plural” i el fet de ser plural, ha reiterat, “precisament és una de les fortaleses”. “Sempre hem viscut i conviscut en aquesta diversitat de la qual n’hem tret pit tota la vida”, ha remarcat Artadi. “Això ens permet ser més dinàmics i encarar el futur amb molta més força”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona