Política

May exigeix “respecte” a la UE en el procés del ‘Brexit’

La primera ministra britànica acusa Brussel·les d’intentar trencar el Regne Unit col·locant una frontera física a Irlanda del Nord

El rebuig europeu al pla de Chequers accentua la divisió ‘tory’

La primera ministra britànica, Theresa May, va demanar ahir respecte a la Unió Europea (UE) després que dijous va rebutjar la seva estratègia del Brexit, coneguda com a pla de Chequers. “Durant tot aquest procés hem tractat la UE amb respecte i el Regne Unit també l’espera per part seva; una bona relació després del procés depèn d’això”, va exigir May. La primera ministra va explicar ahir, en una compareixença a Downing Street, que les converses estan blocades en la futura relació econòmica entre les dues parts i en la frontera nord-irlandesa. Va explicar que la UE els ofereix o bé romandre dins de l’Espai Econòmic Europeu i a la unió duanera, o bé un acord bàsic de lliure comerç. “Les dues opcions són inacceptables”, segons May. “La primera opció seria una burla al referèndum de 2016 [perquè implicaria continuar sota regulació europea i acceptar la lliure circulació de persones] i la segona significaria que Irlanda del Nord quedaria separada econòmicament i de forma permanent per la mar d’Irlanda i no respectaria el fet que és part del Regne Unit”.

Dijous, al final de la cimera comunitària de Salzburg, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va declarar: “Els líders europeus coincideixen que el marc que suggereix [May] per a la futura cooperació econòmica no funcionarà perquè minva el mercat únic.” Per la seva part, el president francès, Emmanuel Macron, es va mostrar molt contundent i el va qualificar d’“inacceptable” i va atacar molt durament els líders de la campanya del Brexit. “Aquells que expliquen que es pot viure fàcilment sense Europa, que tot anirà bé i que recuperaran un munt de diners que tornaran a casa, són uns mentiders”, va dir Macron.

Per May, ara mateix, l’única manera de desblocar la situació és cedir encara més a la UE, una possibilitat molt complicada perquè la decisió de tirar endavant el pla de Chequers, una mena de Brexit suau o tercera via que incloïa importants concessions, ja va provocar un terratrèmol dins el seu govern amb la dimissió dels dos principals ministres, Boris Johnson i David Davis, el juliol passat. Més concessions serien inacceptables per als brexiters del seu partit, que li demanen el trencament amb la UE. La setmana que ve tindrà lloc una conferència conservadora en què es posarà a prova el lideratge de May.

La segona opció és la convocatòria d’un nou referèndum del Brexit, una opció cada cop més multitudinària però descartada un cop més per May: “No revertiré els resultats del referèndum ni trencaré el nostre país”. I va reiterar que “el no-pacte és millor que un mal pacte”.

LA FRASE

No és acceptable rebutjar les propostes dels altres sense [presentar] una proposta alternativa
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA

Sturgeon vol retardar la sortida

Daniel Postico

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va qualificar ahir les declaracions de May d’“espantoses” i les seves tàctiques d’“enormement nocives”. “La UE es va expressar de manera clara i sense embuts a Salzburg, però no hauria d’haver estat cap sorpresa per al govern britànic perquè no era una posició nova”, va declarar Sturgeon. I va acusar Theresa May de no escoltar ni les altres parts del país ni la resta de líders europeus i de proposar un pla que sap que no serà acceptat, per poder després donar-ne les culpes a Brussel·les. “Els últims esdeveniments demostren que l’única manera que el Brexit funcioni és que el Regne Unit es quedi dins del mercat únic i de la unió duanera”.

Sturgeon ha escrit als partits de l’ oposició escocesos per pressionar Downing Street perquè prorrogui la sortida de la UE a partir del 29 de març i evitar que el país “caigui al precipici”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia