Política

Confabulació a favor de May

El ministre del ‘Brexit’ critica la Unió Europea i defensa el pla de la primera ministra

El titular d’Economia assegura que el país té capacitat fiscal per fer front a una sortida d’Europa sense acord

Els ministres del Brexit i de Finances britànics, Dominic Raab i Philip Hammond, van fer ahir una crida als delegats conservadors per fer pinya al voltant de Theresa May de cara al tram final de les negociacions amb Brussel·les en el segon dia del congrés del partit, que se celebra a Birmingham.

Si diumenge, en la inauguració del congrés, Boris Johnson va carregar contra May i el seu pla exposant públicament la divisió interna, ahir els dos ministres més propers a May van sortir a defensar-la, es van confabular a favor del Brexit de May i van expressar la seva fe en el pla de Chequers, que ha estat rebutjat per la Unió Europea (UE).

En el seu discurs, Raab va ser molt crític amb la UE per haver humiliat May en la darrera cimera europea. “La nostra primera ministra va ser respectuosa i constructiva, però va haver de suportar burles per part de líders europeus, i l’única cosa que vam veure va ser un enfocament unilateral de la negociació”, va denunciar. Raab, que va fer campanya pel Brexit durant el referèndum, va demanar “seriositat” a la Unió Europea i que sigui “realista” per arribar a un acord al més aviat possible.

També va denunciar un assetjament per part de la UE perquè es quedin dins de l’Espai Econòmic Europeu i de la unió duanera i per firmar un acord que només beneficia la UE. Va avisar que, si continuen així, l’única opció que tindran serà la sortida abrupta. “El govern s’està preparant per sortir sense acord, no perquè vulgui que passi, sinó perquè podria passar”, va assegurar.

En una entrevista al diari The Sun publicada ahir, Raab va criticar que la UE volgués aprofitar la incertesa a la frontera nord-irlandesa per intentar trencar el país. “Pels passadissos de Brussel·les se senten tota mena de rumors sobre com es podria penalitzar el Regne Unit després del Brexit, i la politització d’Irlanda del Nord en forma part.”

I va acabar el discurs reconeixent que el pla de Chequers no és perfecte però és el millor per a les dues parts i demanant als brexiters del partit que estan fent campanya en contra del pla –encapçalats per Johnson, Davis i Rees-Mogg– que donin suport a la seva líder.

En una línia semblant es va mostrar Philip Hammond, considerat el líder dels europeistes del partit, que va fer una defensa a ultrança del pla de May, que pretén una alineació reguladora en alguns sectors per evitar la frontera a Irlanda, perquè, diu, permetrà que Londres i Brussel·les continuïn sent els principals socis comercials i que es mantingui una frontera sense fricció. I va reclamar unitat.

El ministre de Finances, que en els últims mesos havia plantejat un panorama molt gris en cas de sortir sense pacte, ahir va fer un discurs inesperadament optimista. Va predir un rebrot econòmic si aconsegueixen tancar un acord i va assegurar que, fins i tot en el cas que es trenquin les negociacions, l’economia britànica ho podria suportar. En aquest sentit, va assegurar que el Regne Unit té prou capacitat fiscal per fer front a un Brexit sense acord: “No dubteu que mantindré suficient poder fiscal per donar suport a la nostra economia si això passa.”

En un intent d’analitzar els motius del Brexit, va afirmar que “la gent sent que està donant molt al sistema però que no rep res a canvi” i que molts estan decebuts per la creixent incertesa laboral i el lent increment dels salaris, i va anunciar la intenció del govern d’augmentar els cursos de ciència i tecnologia i encoratjar els grans negocis perquè fessin de mentors de petites empreses. I va instar els delegats a convèncer els votants que les seves polítiques “els oferiran un millor futur per a ells i per a les seves famílies”.

Hammond també va desacreditar Boris Johnson en una entrevista prèvia afirmant que “és un gran personatge polític, però es tracta d’una negociació complexa i detallada que no requereix grans declaracions, sinó una atenció minuciosa a l’estratègia de negociació”. “En aquests moments, el país necessita un lideratge ferm”, va reclamar. L’objectiu dels conservadors és unir-se en aquest congrés. El discurs de May dimecres serà clau.

LES FRASES

Pels passadissos de Brussel·les se senten tot de rumors sobre com es podria penalitzar el Regne Unit
Dominic Raab
ministre del ‘Brexit’
Johnson és un gran personatge polític, però es tracta d’una negociació complexa i detallada
Philip Hammond
ministre de Finances

La confiança del sector empresarial

El discurs de Philip Hammond havia despertat molta expectació després de les crítiques del sector empresarial, que és el que es considera perjudicat pel Brexit. El ministre de Finances va negar que el partit s’hagués distanciat de les empreses, va assegurar que seguien al seu costat i va citar Margaret Thatcher quan va dir que, “si un negoci no beneficia els fills i els nets, val més no fer-lo”. També va parlar del futur esplendorós que tindrà el país fora de la UE. La directora de la patronal britànica, Carolyn Fairbairn, va destacar que el discurs de Hammond havia tornat “l’orgull i la confiança” en el sector empresarial després d’haver desaparegut durant els últims mesos. En canvi, l’empresari Michael Spencer, fundador del grup NEX i un dels principals mecenes del Partit Conservador, va declarar ahir que el partit “ha perdut el nord” i que la primera ministra havia fracassat a l’hora de donar suport a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA