Política

Clam contra la impunitat del franquisme a Montjuïc

Torra i Pisarello denuncien la pervivència del règim en un acte d’homenatge a les víctimes

Tardà insisteix que no negociaran res si no es retiren les acusacions contra els presos polítics

L’acte d’homenatge als republicans executats, empresonats o represaliats pel règim franquista, que se celebra anualment al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, es va convertir enguany en l’altaveu més contundent per denunciar com encara perviuen al segle XXI els atacs a la llibertat i la falta de drets que van formar part de la dictadura franquista. L’emotivitat i la duresa de l’escenari, on també hi ha la tomba del president Companys, va servir als republicans, aquesta vegada per boca del diputat al Congrés Joan Tardà, per respondre un cop més, i aquesta vegada de manera més taxativa, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: “No negociarem res si el govern espanyol no insta la fiscalia a retirar les acusacions [que pesen sobre els líders independentistes que són a l’exili i en presó preventiva].” El diputat va fer aquestes declaracions quan, un cop més, i quan falten pocs dies perquè es faci públic l’escrit d’acusació de la fiscalia, apareixen filtracions que assenyalen la rebaixa de les penes de presó per rebel·lió. Ahir, però, es deia que el president d’ERC, Oriol Junqueras, podria rebre les condemnes més altes respecte a la resta de processats com a responsable del dispositiu del referèndum de l’1-O. Per Tardà, “la justícia espanyola només té un guió, el de la venjança i l’escarment”, que va contraposar al que segueix el poble català, basat en “la llibertat i la democràcia”, la qual cosa li ha permès al llarg dels anys “sortir-se’n dels pitjors patiments”. “Aquells que pensen que poden frenar els anhels d’un poble amb la garrotada no coneixen el poble català”, va reblar. “Aquí només cal l’absolució”, va insistir.

L’actual pervivència del franquisme també va formar part de la denúncia llançada pel president Torra, que va insistir que “cal treure el franquisme de les estructures de l’Estat espanyol” per tal que aquest país “pugui tirar endavant”, va etzibar. Segons Torra, l’Estat espanyol “s’atreveix de nou a tenir presos i exiliats” pel fet “d’haver donat la veu al poble”, com els republicans afusellats el 1939. “No som aquí per defensar la innocència de les víctimes”, sinó per denunciar “els atacs a la llibertat avui dia” contra dirigents sindicals, artistes i –molt especialment– dirigents independentistes que són perseguits i empresonats per un poder judicial que, almenys en les esferes més altes, sembla que no ha tallat els vincles autoritaris amb el que va ser la cultura pròpia de la dictadura”, va denunciar.

LA FRASE

Si Sánchez no resol la qüestió catalana en clau democràtica, Catalunya serà la seva tomba política
Joan Tardà
diputat al congrés

Casado arremet contra Catalunya

El president del Partit Popular, Pablo Casado, va comparar ahir Catalunya amb un “narcoestat” i amb una “dictadura” a causa dels “privilegis” que, a parer seu, tenen els presos polítics a Lledoners i va demanar una nova aplicació de l’article 155 “amb l’extensió que faci falta” i que afecti l’educació, els Mossos d’Esquadra, els mitjans públics i les presons. Tot i assegurar que “ja se sap” que “no es mata a Catalunya”, Casado va definir el moviment independentista com “una nova kale borroka”. En el mateix discurs, un dels més agressius que es recorden, Casado va assegurar que el Dia de la Hispanitat se celebra “la fita més important de la humanitat, només comparable a la romanització”, amb referència a la conquesta d’Amèrica. Colau el va acusar d’“irresponsable i mentider”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona