Política

Torra lloa els valors de Companys i garanteix que es lluitarà fins al final i amb “totes les conseqüències”

El president de la Generalitat lamenta que cap govern espanyol hagi condemnat l’assassinat del president i exigeix a l’Estat que faci els deures

Torra, Torrent i Colau homenatgen Companys amb la tradicional ofrena al monument del Castell de Montjuïc

El president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han realitzat aquest dilluns una ofrena conjunta davant del monument en memòria del president Lluís Companys, en l’aniversari del seu afusellament. Com cada any, l’homenatge ha tingut lloc al Fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, l’indret on va ser afusellat Companys el 15 d’octubre del 1940. Les tres autoritats, acompanyades de bona part del Govern (no hi eren els consellers Buch i Puigneró) i el vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, han participat en l’ofrena floral i han restat en silenci mentre un violoncel oferia uns minuts de música per cloure l’acte.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lloat els valors republicans (justícia, llibertat i fraternitat) del president Companys i ha afegit que ara una generació també s’alça amb les mateixes paraules per reclamar el que és “just”. Després de fer l’ofrena a la tomba de Companys 78 anys després del seu afusellament, Torra ha assegurat que el Govern està disposat a “lluitar fins al final i amb totes les conseqüències” pels ideals de Companys. Torra també ha lamentat que cap govern espanyol hagi condemnat l’assassinat de Company i ha exigit a l’Estat que faci els deures tot assegurant que no n’hi ha prou amb treure les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Torra ha commemorat els ideals d’una persona “que va donar la vida per Catalunya” i que va lluitar sempre pels valors republicans: justícia, llibertat i fraternitat. Uns valors que el president de la Generalitat ha posat d’actualitat tot assegurant que la “causa justa” de la llibertat és una causa per la què val la pensa lluitar “fins a les últimes conseqüències”.

D’altra banda, Torra ha recordat la carta que Companys va escriure abans de ser afusellat demanant a la seva dona que no acceptés condols i que aixequés el cap. Així mateix, ha remarcat les paraules amb què Companys va acabar el seu testament: “Per Catalunya i allò que representa de pau, justícia i amor”. “Aquestes paraules guien el Govern i la majoria del poble de Catalunya. Per Catalunya i per la vida, van ser els ideals de Companys i són els nostres ideals. Per aquests ideals estem disposats a lluitar fins al final i amb totes les conseqüències”, ha conclòs.

El president de la Generalitat ha començat el seu discurs remarcant que avui Catalunya encara no s’ha guanyat el deure de la justícia i que “ni el cap de l’Estat ni cap govern espanyol” han condemnat l’assassinat de Companys. “Per això ens cal insistir cada dia en la necessitat de fer complir el deure que tenim vers la memòria de tots els immolats per la llibertat de Catalunya i exigim justícia pels crims del franquisme”, ha afegit. En aquest context, Torra ha reivindicat que la Generalitat ha fet els deures en l’àmbit de la memòria i que està entregant certificats de nul·litat dels judicis del franquisme, també a la família del president Companys.

Per al president de la Generalitat, no és suficient treure les restes del dictador del Valle de los Caídos i cal eliminar els “reductes franquistes” que queden a l’Estat.

Per la seva banda El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que “és només des de la llibertat, des de l’exercici del dret a la lliure determinació dels pobles, podrem aconseguir acords, unions amb plena igualtat amb altres pobles i societats del món”. Aragonès ha reivindicat la figura de Lluís Companys, després de fer l’ofrena a la seva tomba 78 anys després del seu afusellament, pel seu “compromís amb la justícia social, amb la república i amb Catalunya”. El vicepresident ha dit que aquests valors “són els que van marcar la vida a Companys i són els que ens guien en la nostra acció política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona