Política

Torra es veu amb Gabriel a Suïssa i reclama unitat

La CUP recalca que no es tractava de cap reunió, sinó d’un “cafè informal”

El president tanca un viatge a Suïssa que ha inclòs contactes amb la secretària general d’ERC i amb dirigents helvètics

Fins dimecres al vespre, ja amb Quim Torra en sòl suís, no es va tancar l’esmorzar que van mantenir ahir el president de la Generalitat i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Ginebra. El cap de govern en va sortir amb una renovada crida a la unitat independentista, mentre que la CUP, que actua d’oposició parlamentària, recalcava en un comunicat que no es tractava de cap reunió, sinó només d’un “cafè informal en condició de persona exiliada”, “sense cap trasllat polític a la trobada”. “Les relacions polítiques amb presidència i govern les fan, quan és necessari, membres del secretariat nacional i del grup parlamentari”, va remarcar la CUP, que demà celebrarà un consell polític estratègic extraordinari per debatre la seva estratègia política a mitjà i llarg termini.

La conversa amb Gabriel va ser “molt important” per a Torra, que va destacar que va poder abraçar l’exdiputada i traslladar-li “tots els records” de Catalunya. Es fa difícil d’imaginar que no tractessin la pèrdua de la majoria parlamentària o com reaccionar en el moment de la sentència condemnatòria contra els dirigents independentistes empresonats. Fos una reunió, una trobada o un mer cafè, Torra va sortir del contacte amb Gabriel amb el missatge que “el gran repte que tenim com a país l’hem d’afrontar units”. No en va, el viatge a la federació helvètica va començar amb una reunió, si es pot dir així, amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, igualment de manera discreta i sense càmeres. Amb Rovira, Torra va tenir “un altíssim grau de coincidència”.

L’esmorzar amb Gabriel va tenir lloc abans d’agafar el tren a Ginebra cap a Zuric, on es va reunir amb el president del cantó, Thomas Heininger, en l’última jornada d’un viatge que va incloure una conferència a la Universitat de Ginebra per posar de manifest la urgència d’una mediació internacional en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Mentrestant, el PDeCAT i ERC van donar mostres d’unitat a l’hora de rebutjar les declaracions del ministre Borrell en el sentit que no té cap dubte que l’independentisme donarà suport als comptes de Sánchez: “Molta bravata, però a l’hora de la veritat votaran.”El diputat d’ERC Gabriel Rufián va qualificar el ministre de “fatxenda” i li va retreure que “continuï fent de militant d’una associació de dretes com Societat Civil Catalana en comptes de fer de ministre”. Des del PDeCAT, Carles Campuzano va acusar el ministre de jugar a ser un “piròman”. “Sánchez té en Borrell part dels problemes que potser expliquen que el pressupost no s’acabi aprovant”, va reblar als passadissos de la cambra baixa. La seva companya de files Míriam Nogueras va descartar votar-hi a favor. Avui Pablo Iglesias visita Junqueras a Lledoners.

Pressions a Brussel·les

Mentrestant, exconseller de Cultura Lluís Puig va denunciar que “pressions” de l’ambaixada espanyola a Bèlgica van impedir que ahir inaugurés una mostra a la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB). Puig va afirmar que les “pressions” cap al centre van “obligar” la Facultat d’Arquitectura a suspendre els parlaments previstos i que ell no pogués assistir a l’acte “oficialment, és a dir, com a representant del Departament de Cultura de la Generalitat”. Per la seva part, l’ambaixada va negar cap pressió: “La decisió que no hi hagués discursos l’ha pres el degà de la facultat.”

El gran repte que tenim com a país l’hem d’afrontar units
Quim Torra
President de la Generalitat

LA FRASE

02.18
El febrer passat
Anna Gabriel havia d’anar a declarar al Tribunal Suprem, però es va exiliar a Ginebra.

Maragall i el dret a reclamar suport internacional

Transitant sobre la fina línia que separa el conseller del candidat in pectore a les municipals, Ernest Maragall va afirmar ahir en una entrevista a la BBC que l’independentisme ha de superar la barrera del 50% per buscar suport internacional. Les eleccions del maig en seran una oportunitat. “Sabem que fins que no superem el 50%, com a mínim, de la societat catalana a favor del nostre projecte, no tindrem dret a reclamar suport internacional”, va assegurar al programa HardTalk de la cadena pública britànica l’endemà mateix que el president Torra reclamés a Ginebra una mediació internacional urgent. Maragall abandonarà el govern la setmana que ve abans de ser proclamat candidat d’ERC per Barcelona.

En tot cas, de suport internacional n’arriba de moment de Flandes. L’ambaixadora espanyola a Bèlgica es reunirà amb el ministre president flamenc, Geert Bourgeois, en una data sense concretar, per la polèmica retirada de l’acreditació diplomàtica del delegat flamenc a l’Estat espanyol feta pel ministre Josep Borrell, segons informava l’ACN. Bourgeois va comparèixer dimecres al Parlament flamenc per tractar el “greu incident diplomàtic” i va qualificar de “desproporcionada” la decisió del govern espanyol. D’altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, va constatar ahir que Borrell és el “ministre que fa més projecció del moviment independentista a tot Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona