Política

L’Aràbia Saudita s’exposa al boicot pel cas Khashoggi

Líders polítics i econòmics d’arreu del món cancel·len la participació en el fòrum de negocis de Riad

Un diari turc publica imatges d’un home pròxim al príncep Bin Salam al consolat d’Istanbul

L’Aràbia Saudita comença a patir les conseqüències de la desaparició del periodista crític amb el règim Jamal Khashoggi i les truculentes versions sobre la seva suposada mort, en forma de boicot al fòrum econòmic previst del 23 al 25 d’octubre a Riad, conegut com el Davos del desert.

Els darrers a anunciar que no assistiran a l’esdeveniment han estat els secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin; els ministres d’Economia de França, Bruno Le Maire, i Holanda, Wopke Hoekstra, i el titular britànic de Comerç Internacional, Liam Fox. Tots quatre s’han afegit a una ja llarga llista de personalitats i empresaris que s’han desvinculat del fòrum Future Investment Initiative, que l’Aràbia Saudita pretén convertir en aparador per als seus principals projectes d’inversió.

Segons diversos mitjans de comunicació turcs i nord-americans, Ankara disposa d’enregistraments de vídeo i àudio que demostren que Khashoggi va ser assassinat a la seu diplomàtica el 2 d’octubre, dia des del qual ja no se n’ha tornat a saber res més. Alguns mitjans, fins i tot, diuen que el periodista va ser torturat fins a la mort i esquarterat viu, cosa que ha desfermat una onada d’indignació internacional, també en països aliats de l’Aràbia Saudita.

El cas Khashoggi esquitxa de ple el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salam, i més encara després que el diari progovernamental turc Sabah publiqués ahir imatges d’un home a qui anteriorment s’havia vist amb l’hereu del tron en un viatge als Estats Units entrant al consolat saudita a Istanbul just abans que ho fes Khashoggi. L’home apareix, a més, en altres imatges comprometedores. En una d’aquestes se’l veu a l’exterior de la residència del cònsol saudita a Istanbul; en una altra, sortint d’un hotel de la ciutat, i en una més, marxant de Turquia el 2 d’octubre.

Tot plegat ha provocat una onada de desercions del fòrum econòmic de Riad. A les absències dels ministres cal sumar-hi la de la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, que dilluns va anunciar que no hi anirà; la del president del Banc Mundial, Jim Yong Kim; així com la dels màxims directius de diverses multinacionals, entre elles JPMorgan, Uber o Ryanair, a més d’alguns mitjans que patrocinaven l’esdeveniment com la CNN, CNBC, Bloomberg, el Financial Times o el japonès Nikkei.

La indignació per la sort del periodista saudita ha augmentat després de la publicació al Washington Post, el diari amb el qual col·laborava, en què Khashoggi alertava dels atacs a la llibertat d’expressió a la premsa dels països àrabs. L’editora de Khashoggi al rotatiu nord-americà, Karen Attiah, va rebre la columna de mans del traductor del periodista l’endemà de la seva desaparició, el 2 d’octubre, i va explicar: “El diari va frenar la publicació [de l’article] perquè esperàvem que Jamal tornés amb nosaltres, de manera que ell i jo el poguéssim editar junts. Ara haig d’acceptar-ho: això no passarà”, va explicar Attiah.

Recerca en un bosc d’Istanbul

La policia turca ha començat a buscar al bosc de Belgrad, a prop d’Istanbul, pistes sobre el parador del periodista saudita Jamal Khashoggi, desaparegut després d’entrar al consolat del seu país el 2 d’octubre. Els equips policials van recollir imatges de les càmeres de seguretat al voltant del bosc i van començar a realitzar cerques a la zona, segons la cadena turca NTV. El bosc de Belgrad és una zona de 50 quilòmetres quadrats a la part europea d’Istanbul, a prop del Bòsfor. El diari Sabah explicava ahir que les investigacions s’han estès també a la província de Yalova, a l’altre costat del mar de Màrmara. D’acord amb aquest diari, una de les furgonetes que van sortir del consolat saudita el dia de la desaparició de Khashoggi va ser detectada en aquesta província, a un centenar de quilòmetres per carretera d’Istanbul. La policia turca ja ha escorcollat el consolat saudita i la residència del cònsol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona