Política

El govern espanyol demana dictamen al Consell d’Estat per portar al TC la reprovació del Parlament a Felip VI

L’executiu espanyol “rebutja absolutament el fet que la figura del Rei estigui qüestionada en els debats polítics”

La cambra catalana ho va aprovar amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, els impulsors de la proposta de resolució, i l’abstenció de la CUP

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres reclamar al Consell d’Estat que emeti “amb caràcter d’urgència” un dictamen sobre la resolució del Parlament de Catalunya de reprovació al rei Felip VI pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha afirmat que el seu executiu “rebutja absolutament el fet que la figura del Rei estigui qüestionada en els debats polítics” i considera “que el qüestionament de la figura del Rei queda fora de les funcions atribuïdes a un parlament autonòmic”. La resolució, ha dit, és “políticament inacceptable i per això hem acordat la sol·licitud del dictamen al Consell d’Estat per poder actuar després davant el Tribunal Constitucional”.

L’executiu espanyol fa d’aquesta manera el primer pas per fer realitat el recurs anunciat dimarts passat per la vicepresidenta Carmen Calvo, que va assegurar que el seu executiu impugnaria la resolució perquè “un Parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d’Estat d’aquest país”.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va pronunciar en aquest sentit dimecres: “Si hi ha partits que insisteixen a aprovar mocions que escapen al marc normatiu, el govern no te cap altre remei” que actuar per defensar aquest marc legal, va sentenciat Batet, perquè cal “mantenir al marge de la pugna política i la controvèrsia perquè no és el rol que la Constitució li designa”.

L’executiu espanyol ja va anunciar la setmana passada –poques hores després de la votació al Parlament de la resolució aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l’abstenció de la CUP - que estudiava “les mesures legals al seu abast per impedir sempre aquelles actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l’Estat”.

Aleshores, en un comunicat d’urgència, l’executiu de Pedro Sánchez qualificava la resolució de “políticament inacceptable” i assegura que “és producte de la deriva dels grups independentistes, que inexplicablement, han comptat amb el suport d’un altre grup parlamentari, en la seva irresponsabilitat d’utilitzar les institucions catalanes en esperonar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona