Política

Suspens global al debat de política general, segons el CEO

El president es va imposar a Arrimadas, tot i que un 42% dels catalans creuen que ningú no va guanyar

Torra és el cap de govern més mal valorat des de la creació del centre d’estudis, el 2005

Per cada català que opina que Quim Torra va guanyar l’entretallat darrer debat de política general n’hi ha quatre que pensen que ningú no es va imposar, segons revela una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Efectivament, amb un 11,4%, el president la Generalitat va quedar al davant de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas (6,2), però un 42% dels catalans no atorguen la victòria a ningú.

Pel que fa a les intervencions en el ple, el més aplaudit és el cap de files d’ERC, Sergi Sabrià (4,65), seguit de Carles Riera (4,48), de la CUP. Torra és tercer (amb un 4,24). Tot i que tradicionalment el president sol treure més bona nota que la resta, en el seu cas és “bastant més baixa en comparació amb la sèrie històrica” d’anteriors caps de govern, iniciada el 2005. Així, Torra és el president més mal valorat en un debat de política general, per sota de Carles Puigdemont –en el debat sobre la qüestió de confiança–, Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall. El 2012, després de la Diada Nacional amb què va arrencar el procés, Mas va obtenir la valoració més alta d’un president en un debat de política general, un 6,45.

Cal dir que la mostra (telefònica) de l’enquesta és de 800 persones, de les quals només 465 van assegurar haver tingut coneixement del debat, que són les que s’han tingut en compte(102 diuen que van votar ERC; 93, Junts per Catalunya, i 40, la CUP, mentre que 47 ho van fer per Cs, 46 pel PSC, 31 pels comuns i 9 pel PP).

No hi ha correlació, per tant, amb la representació parlamentària. Es constata que els votants independentistes van tenir més interès a seguir el debat, cosa que pot haver decantat el resultat. I tanmateix, a jutjar per l’enquesta, bona part de l’independentisme està insatisfet amb la sessió –que es va haver d’interrompre per divergències entre Junts per Catalunya i ERC. El mateix director del CEO, Jordi Argelaguet, recalca que els resultats de l’estudi, realitzat entre els dies 4 i 9, mostren una “fotografia borrosa” de la realitat i que s’han d’agafar “amb una certa reserva”:“No perdem de referència que és una mostra relativament petita”.

LA FRASE

És com una fotografia borrosa: veiem formes i colors però no el detall ni de lluny perquè la mostra és petita
Jordi Argelaguet
Director del CEO

Les propostes d’Arrimadas, demagògiques i superficials

El CEO compara les propostes de Torra i les d’Arrimadas. Un 70% retreuen a la cap de l’oposició que les seves eren demagògiques i superficials, poc constructives i menys realistes que les del president. Les de Torra eren serioses i responsables per a un 48% i un 40%, respectivament, deu punts més que les d’Arrimadas. Per Argelaguet, es veu que va ser “un debat polaritzat, més de confrontació que deliberatiu”.

Només els votants de JxCat aproven el resultat del ple

L’electorat de JxCat posa un 5,45 al resultat del debat. La resta, el suspenen. La base real d’enquestats és molt baixa. “Dibuixa un panorama però no val la pena construir grans teories”, alerta Argelaguet.

Més de la meitat veuen la líder de Ciutadans pitjor

Miquel Iceta és qui més gent diu que millora la imatge, però la majoria creuen que continua igual. La més perjudicada és Arrimadas, que en el debat va treure una bandera espanyola. Un 55% la veu pitjor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona