Política

L’extensió del període de transició del ‘Brexit’ no agrada a cap sector ‘tory’

Els contraris a la UE acusen May de “vassallatge” i preparen una rebel·lió contra la seva líder

Els proeuropeus alerten d’un pacte “humiliant” amb Brussel·les

La decisió de Theresa May d’estendre el període de transició després del Brexit no ha agradat a cap dels dos bàndols del seu partit, que estan movent els fils i amenacen amb rebel·lions internes. Els més durs amb la seva líder han estat els brexiters, que consideren que aquesta decisió farà que el Regne Unit es converteixi en un “estat vassall” de la Unió Europea (UE) a partir del 29 de març de l’any que ve, quan es faci efectiu el Brexit, perquè hauran de seguir dins la UE, hauran de continuar pagant però sense cap dret per influir en les decisions de Brussel·les.

El grup més radical i antieuropeu del Partit Conservador, el Grup de Reforma Europea, liderat per Jacob Rees-Mogg, es va reunir dimecres a la nit, mentre May era a Brussel·les, per decidir si portava a terme una moció de confiança contra la seva líder. S’apunta que voldrien col·locar David Davis, ministre del Brexit que va dimitir per mostrar el seu desacord amb May, com a líder interí. Una de les accions que es planteja aquest grup és votar dilluns al Parlament contra la nova llei d’armes per mostrar a May les urpes.

Tampoc va agradar la seva decisió als europeistes. Més de cent diputats tories proeuropeus es van reunir ahir al Parlament per debatre la situació. Un d’ells, l’exsecretari d’estat Nick Boles, va declarar que creu que May està conspirant amb la UE per forçar el Parlament britànic a signar un pacte “humiliant” per al país en l’últim moment. “Em temo que [May] està perdent la confiança de tothom”, va confessar ahir Boles. La gran europeista Ana Soubry considera que May “està renegant de tot”.

Per la seva part, el ministre d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt, va sortir en defensa de May i va dir: “No signarem cap acord indefinit per continuar a la unió duanera ni signarem cap acord que signifiqui el desmembrament del país.” Hunt, que fa dues setmanes va dir que la UE volia castigar el Regne Unit i la va comparar amb l’antiga URSS, va afirmar que la gran diferència en el bloc dels 27 i el Regne Unit és que “ells es mantenen units i nosaltres, no”.

La pressió contra May continuarà avui al carrer perquè s’ha convocat una manifestació, que podria ser la més gran contra el Brexit, per demanar una votació popular sobre el pacte final amb la Unió Europea. Estarà liderada per l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, que obrirà els discursos a la plaça del Parlament.

Assange denuncia l’Equador

Baltasar Garzón, l’advocat del fundador de Wikileaks, Julian Assange, és a l’Equador per interposar una demanda contra el govern de Quito per haver vulnerat “els drets fonamentals i les llibertats” del seu client, segons explica el portal Wikileaks. Assange, reclamat per la justícia britànica, està exiliat a l’ambaixada equatoriana de Londres des del 2012. Des de l’arribada al poder de Lenin Moreno l’any passat, la situació ha canviat. Li han tallat internet i l’han amenaçat de confiscar-li el gat si no se’n cuida i de retirar-li la protecció política. Garzón també denunciarà l’anomenat “protocol especial”, que vincula l’asil polític d’Assange a la limitació de les seves llibertats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona