Política

Amèrica Llatina

Crisi humanitària

Trump frena el somni

Milers hondurenys que fugen de la pobresa i la violència del seu país estan encallats a la frontera entre Guatemala i Mèxic en la travessia cap als EUA

La pressió perquè no arribin al territori nord-americà causa escenes de caos

El discurs antiimmigrant del president dels Estats Units es radicalitza a dues setmanes de les eleccions de mig mandat

Trump , frustrat per no haver-se aturat d’arrel l’arribada d’immigrants, amenaça a tort i a dret

El pont que creua el riu Suchiate, frontera natural entre Guatemala i Mèxic, està totalment col·lapsat. Almenys 3.000 homes, dones i infants, la gran majoria hondurenys, han quedat encallats en els 610 metres de longitud del pas fronterer entre Tecún Umán (Guatemala) i Ciudad Hidalgo (Mèxic), posant fre al somni d’escapar de la pobresa i la violència endèmiques d’Hondures i provar sort cap al nord, als Estats Units d’Amèrica.

La nova caravana està posant en escac la regió centreamericana i Mèxic. No és la primera que rep l’atenció mediàtica –ja va haver-n’hi una de semblant a l’abril–, però la renovada pressió que arriba de Washington, especialment encesa per l’animadversió i l’odi del president Donald Trump, està creant una alerta que torna a posar de manifest la greu crisi humanitària que viuen els milers d’immigrants, o més ben dit refugiats, que estan disposats a caminar durant dies per tal de fugir de les seves llars.

Iniciada fa una setmana a San Pedro Sula, segona ciutat d’Hondures, entre 3.000 i 5.000 persones van creuar Guatemala a peu, portant a sobre les úniques pertinences que els queden. “A Hondures hi ha dues opcions: o morir de fam o assassinats per les maras”, expliquen.

Hi ha joves que fugen de les bandes delictives, mares amb nadons, adults liderant famílies senceres, infants que no arriben a l’adolescència enviats per pares que prefereixen separar-se dels seus fills que viure la impotència de no poder garantir-los un futur.

Dijous, a base d’empentes i rocs, van superar el primer obstacle: les forces de seguretat guatemalenques, que al principi van oferir alguna resistència, però que, poc després, superades, van deixar-los passar. Sobre el pont, als llimbs entre els dos països, la desesperació es va torna caos.

Divendres, es va olorar la tragèdia. Les empentes es van convertir en violència i, tot i que en un dels arcs de l’estructura del pont hi ha un cartell que diu “Benvinguts a Mèxic”, el reforç de mig miler d’efectius de la policia federal mexicana va utilitzar escuts antiavalots i gas pebre per dispersar la multitud que volia envair territori mexicà. Va haver-hi desenes de ferits, i molts van optar per saltar del pont al Suchiate i intentar-ho vencent les envestides del riu. Les escenes són una barreja dramàtica de caos i desesperació.

“Mèxic no permet ni permetrà [l’entrada] de forma irregular, i menys encara violenta”, va dir, la matinada de dissabte, el president mexicà, Enrique Peña Nieto, en un discurs a la nació. El seu govern –el proper 1 de desembre, passarà el testimoni a Andrés López Obrador– ha demanat ajuda a l’ONU per processar les sol·licituds d’asil i l’estatus de refugiats dels qui arriben.

La fermesa té un nom concret: Donald Trump. El president dels EUA, frustrat perquè no s’atura d’arrel l’arribada d’immigrants, està amenaçant a tort i a dret. Ha advertit als països de la regió que, si no hi fan res, els cancel·larà l’ajuda econòmica, partides que el seu govern ha retallat en més d’un terç en només un any. Ha insinuat a Mèxic, veí del sud amb qui té una relació d’amor i odi a parts iguals, que estriparà el recent acord comercial. El somni dels Estats Units és que els mexicans facin la feina bruta de filtrar els immigrants abans que arribin a la frontera de Texas.

Per deixar-ho clar, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va viatjar a Mèxic per exigir que no s’apropessin a la frontera amb els Estats Units.

“No els volem!”, bramava, hores després, el president Trump, en un míting electoral a Arizona. Per al mandatari, la caravana és alhora mannà caigut del cel. En plena campanya, a dues setmanes de les eleccions de mig mandat, que milers d’immigrants estiguin intentant arribar als Estats Units és perfecte per recuperar el seu discurs anti-immigrant, la retòrica que va pregonar en presentar la seva candidatura a la Casa Blanca i que el va alçar a la presidència. “No sigueu ingenus. En molts casos, són criminals perillosíssims”, repeteix una i altra vegada en l’allau de mítings que té programats. Els cartells que diuen que cal “Acabar el mur” a la frontera amb Mèxic, una de les seves promeses incomplertes, es multipliquen.

És més: critica els rivals demòcrates de “liderar l’assalt” al país a través d’immigrants. “Fixeu-vos en l’innecessari dolor i patiment que estan causant. Fixeu-vos en els horrors que estan passant a la frontera”, va piular Trump.

La sensació d’allau que està creant el govern Trump permet que pugui presentar noves idees per energitzar la base amb retòrica intolerant. Segons The Washington Post, a l’estiu, Trump va proposar tancar la frontera amb Mèxic fins que es reduís el flux d’arribades d’indocumentats.

Una amenaça que va recuperar aquesta setmana, insinuant que està disposat a enviar les forces armades a la frontera. “Si cal, deixarem els militars allí. No entraran en aquest país. Millor que girin cua. No entraran en aquest país”, va advertir Trump.

Mentrestant, diverses agències del seu govern estan avaluant com tornar a separar famílies a la frontera, i pressionant el sistema judicial perquè li permetin fulminar el programa que evita la deportació de centenars de milers de joves indocumentats.

3.000
hondurenys
, com a mínim, integren la caravana que ha quedat encallada al pas fronterer entre Tecún Umán (Guatemala) i Ciudad Hidalgo (Mèxic), posant fre al somni d’escapar de la pobresa i la violència endèmiques d’Hondures i provar sort cap al nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona