Política

El Consell de la República es presentarà oficialment el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat

El president Quim Torra assegura que mantindrà “tots els contactes” necessaris perquè la CUP “hi sigui”

Toni Comín serà qui lideri el Consell en nom d’ERC

El Consell de la República es presentarà formalment el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat, segons han anunciat aquest dilluns el president Quim Tora, l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín des de Waterloo. Després de diverses hores de reunió entre representants de JxCat, PDeCAT, ERC i les entitats ANC i Òmnium Cultural, el president Torra ha valorat que avui es desencalla “una de les peces clau” de la legislatura i una de les vies d’acció republicana “importants”. En aquest sentit, i davant l’absència dels cupaires a la cimera a Bèlgica, també ha assegurat que mantindrà “tots els contactes” perquè la CUP “hi sigui” el dia 30.

“Aquest era un projecte de tota la majoria independentista, jo sempre he inclòs els companys i companyes de la CUP, i esperem que d’aquí al 30 siguem capaços de convèncer-los de la necessitat de ser-hi”, ha dit Torra recordant que el Consell és “una de les peces clau per tirar endavant el projecte d’implementació de la República”.

Per la seva banda, Puigdemont ha afirmat que aquest dilluns han presentat “una estratègia conjunta” que els ha permès “arribar fins aquí” i ha negat que els partits independentistes s’hagin “desviat”. “Això ens ha permès arribar fins aquí”, ha expressat sobre els compromisos de JxCat i ERC de cara la legislatura.

En l’atenció als mitjans des de Waterloo, Torra ha assenyalat que el Consell de la República és un dels quatre àmbits des d’on cal “avançar”, a més de les institucions, la ciutadania mobilitzada i el discurs polític des de la presó. De cara la constitució formal de l’òrgan el pròxim dia 30, el president ha indicat que el Palau de la Generalitat és “on havia de ser” la presentació, tot i que ha descartat detallar quins seran els primers passos un cop es constitueixi.

Puigdemont ha recordat que el Consell de la República neix d’una banda, sota l’aixopluc de les institucions recuperades “després del cop d’estat del 155”, per tant al Palau de la Generalitat, i neix també “amb la implicació d’un Govern il·legítimament destituït”, amb la missió d’aglutinar la societat civil organitzada que continua “mobilitzada”. En tot cas, ha indicat, el dia 30 es presentaran quines són “les bases” del Consell.

Al seu torn, Comín ha recordat que ell i Puigdemont tenien l’”encàrrec” per part d’ERC i JxCat, respectivament, de posar en marxa el Consell de la República, que es va veure aturat per la detenció de l’expresident a Alemanya. En aquest sentit, l’exconseller ha assegurat que durant els darrers mesos han treballat “de manera intensa, lleial i molt satisfactòria” per interpretar el que ja estava “negre sobre blanc” en l’acord d’investidura.

A més, el republicà -que serà qui lideri el Consell en nom d’ERC- ha afegit que serà un dels instruments “imprescindibles” per desplegar l’estratègia política de les “forces partidàries” de la República. “És un repte complex però apassionant, estem molt contents de la feina que hem fet junts”, ha conclòs Comín.

Entre els assistents a la reunió, a més de Torra, Puigdemont i Comín, hi havia la consellera de Presìdència, Elsa Artadi, el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, el portaveu de JxCat Albert Batet, la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras o el diputat de Demòcrates de Catalunya Antoni Castellà, a més de representants de l’ANC i Òmnium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona