Política

Riad admet ara l’assassinat

El govern saudita diu que es castigarà els responsables d’haver mort Khashoggi

Un diari turc diu que el príncep hereu estava al cas de l’operació

Erdogan informarà avui de la seva investigació

Acorralada per la pressió internacional i la contundència de les proves, l’Aràbia Saudita va admetre ahir, per primer cop, que el periodista dissident Jamal Khashoggi va ser “assassinat” al seu consolat a Istanbul. Ho va fer el ministre d’Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, en una entrevista a la cadena de televisió nord-americana Fox News en què va dir que la mort de Khashoggi va ser un “error terrible”, part d’una “operació solitària” i que el seu govern castigaria els responsables de l’“assassinat”.

“Els individus que van fer això ho van fer al marge de l’autoritat”, va dir el ministre, que va afegir que “òbviament es va cometre un error terrible agreujat per l’intent d’encobrir-lo. Això és inacceptable per a qualsevol govern”. Jubeir va assegurar que l’Aràbia Saudita està investigant a fons l’afer i que els responsables de la mort en pagaran les conseqüències. “Estem decidits a remoure cel i terra, a esbrinar tots els fets i a castigar els responsables de l’assassinat”, va proclamar.

Les declaracions del cap de la diplomàcia saudita van arribar el mateix dia que la cadena de televisió CNN publicava unes imatges de càmeres de vigilància en les quals –segons un responsable turc– es veia un agent saudita vestit amb la roba de Khashoggi el mateix dia que el periodista va ser assassinat. L’home, que els responsables turcs afirmen que és un doble, apareix en diferents indrets d’Istanbul.

La participació d’un doble per ocultar la desaparició de Khashoggi demostra que l’assassinat del periodista díscol no va ser un fet improvisat i, encara menys, una baralla com Riad havia dit anteriorment. El ministre d’Exteriors, però, va negar que el màxim responsable dels serveis d’intel·ligència saudita estigués al cas de l’operació ni l’hereu del tron saudita, el príncep Mohammed bin Salman. Jubeir va negar també saber on és el cadàver del periodista.

Tot i això, Yeni Safak, un diari pròxim al govern turc, assegura que té informació que demostra que l’oficina del príncep hereu va rebre quatre trucades telefòniques des del consolat després de l’assassinat. El rotatiu, que ha filtrat nombrosos detalls de la investigació turca, va suggerir ahir que Maher Mutreb, un responsable de l’ambaixada saudita, va fer servir el seu telèfon mòbil per trucar a l’oficina del príncep, així com també a un número de telèfon nord-americà que es creu que pertany a Khaled, germà petit de Mohammed bin Salman, que era l’ambaixador saudita als Estats Units. Khaled va marxar dels EUA poc després de la desaparició de Khashoggi.

El tèrbol cas de la mort de Khashoggi està sent investigat pel govern saudita i pel de Turquia. El president d’aquest país, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar diumenge que avui revelarà “detalls” de la investigació d’Ankara. Erdogan va donar a entendre que no es creu les versions que ha anat oferint el govern de l’Aràbia Saudita. Els mitjans turcs afirmen que Khashoggi va ser assassinat per un escamot d’agents saudites, entre els quals hi hauria un metge forense. Alguns, fins i tot, asseguren que el periodista va ser torturat, decapitat i esquarterat viu.

A causa de la indignació que ha desfermat el cas arreu del món, el rei saudita, Salman bin Abdulaziz al Saud, va trucar al fill gran de Khashoggi per expressar-li el “condol a la família”, cosa que també va fer el príncep hereu, segons els mitjans del règim.

El cas està afectant de ple l’economia saudita, que està registrant caigudes a la borsa i la deserció d’un gran nombre de participants en el fòrum econòmic de Riad previst del 23 al 25 d’octubre.

També estan sota una forta pressió els Estats Units, que tenen en l’Aràbia Saudita el seu principal aliat al golf Pèrsic i que, segons el seu president, Donald Trump, prendran mesures en funció del que diguin les diferents investigacions que hi ha en curs. El portaveu del Pentàgon, Robert Manning, però, va admetre ahir que la mort de Khashoggi podria afectar la relació militar entre Washington i Riad, però va supeditar qualsevol decisió sobre la qüestió al que digui, finalment, la Casa Blanca.

LES FRASES

Estem decidits a esbrinar tots els fets i castigar els responsables de l’assassinat
Els individus que van fer això ho van fer al marge de l’autoritat
Adel al-Jubeir
ministre d’exteriors saudita

Alemanya vol una posició europea

El govern alemany va demanar ahir una “posició europea” comuna en la qüestió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita arran de la mort del periodista Jamal Khashoggi, l’endemà que la cancellera alemanya, Angela Merkel, anunciés la suspensió de les exportacions a Riad. “Només si tots els ministres europeus d’Exteriors estan d’acord” Riad reaccionarà, va dir el ministre alemany d’Economia, Peter Altmaier, que va remarcar que no tindria cap sentit que Alemanya suspengués les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita i que, “alhora, altres països” del continent omplissin “aquest buit”. L’Estat espanyol, que fa unes setmanes va vendre armament al règim saudita després d’haver dit que no ho faria, va reaccionar amb evasives. El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va demanar ahir esperar a la compareixença de demà al Congrés del president del govern, Pedro Sánchez, per pronunciar-se sobre la qüestió i va recordar que l’executiu està “consternat” pels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona