Política

La CUP es desmarca de vies que no intensifiquin la ruptura

Riera carrega contra la dinàmica del simbolisme i apunta que unes eleccions aclaririen l’actual confusió

El PSC demana a l’independentisme que beneficiï els catalans aprovant els pressupostos

La CUP es va desmarcar ahir del Consell de la República que impulsa des de Bèlgica Carles Puigdemont, un instrument simbòlic que no aposta per la ruptura, segons el representant de la formació, Carles Riera, que lamenta veure com l’independentisme català “fa anys que viu de símbols”. Això, segons el seu parer, provoca frustració i, per contrarestar-la, cal emprendre accions rupturistes.

“Si no hi ha ruptura, és un element simbòlic, i ja n’hi ha prou de tot el que sigui simbolisme”, va defensar Riera en una entrevista a TV3. La CUP no vol participar d’iniciatives que són “solucions simbòliques sense encarar el problema real” i defensa que aquest nou organisme només podria tenir utilitat si primer es trenca amb l’Estat i s’inicia un procés de ruptura. En la situació actual, estan “marejant la perdiu i desviant l’atenció”, va reblar. 

El diputat cupaire, per contra, sosté que unes noves eleccions al Parlament podrien contribuir a aclarir la situació actual, que qualifica de “confusa”, però alhora aclareix que al Consell Polític de dissabte passat la CUP no es va fixar com a objectiu provocar uns nous comicis. Riera admet que no tenen mecanismes a l’abast per forçar-los. Ara bé, “si el resultat directe o indirecte de la nostra actuació contribueix a accelerar eleccions, no és cap problema: les encararem”, va dir.

En la mateixa línia, la CUP tampoc no té previst donar suport al Fòrum Cívic Constituent que impulsa el president Torra. “El que hem de fer és exercir l’autodeterminació i la ruptura amb l’Estat i a partir d’aquí, procés constituent”, va resumir.

Des d’ERC, la portaveu Marta Vilalta va replicar que el Consell de la República “no és una eina només simbòlica”, sinó que té la vocació de ser “una eina útil que jugui un paper clau en la internacionalització de la causa catalana per fer efectiva l’autodeterminació i consolidar el país en forma de república catalana”. De la seva banda, Toni Comín va destacar que la iniciativa els ha obligat a fer “innovació institucional”, però alhora la va defensar com una eina bàsica “imprescindible” per desplegar l’estratègia política de les forces partidàries de la República.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, va lamentar el distanciament de la CUP perquè “la desobediència continuada no porta enlloc”, si bé admet que “deixar-ho estar tot i continuar amb la situació autonòmica en què estem tampoc és el camí”. Bonvehí és partidari “d’explorar una altra via que ha de sorgir de la unitat de molts actors, que ha de liderar Puigdemont i que no ha de descartar acords per un referèndum pactat”.

De la seva banda, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va reclamar a les formacions independentistes que “si no volen o no saben governar Catalunya” no impedeixin que l’executiu de Sánchez pugui “beneficiar” la ciutadania amb uns pressupostos generals de l’Estat que “giren full ” a l’austeritat dels últims set anys.

LES FRASES

Fa anys que vivim de símbols i no de fets i això ens està portant cap a una gran frustració
Carles Riera
Diputat CUP
L’estat de dret a l’Estat espanyol està tocat de mort amb un desprestigi absolut i internacional
Marta Vilalta
Portaveu ERC
No tindria sentit que Crida i PDeCAT tinguin la mateixa ideologia. No podem fragmentar més l’espai polític
David Bonvehí
President del PDECAT
Si no se sap o no es pot governar, que no s’impedeixi aprovar uns pressupostos que beneficien Catalunya
Salvador Illa
secretari d’organització del PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona