Política

ERC i el PDeCAT avisen que la repressió fa “impossible” cap gest per al pressupost

El PSC creu que els presos han de “retre comptes” per uns “fets greus”

Els comuns en demanen la “llibertat”

Arrimadas repeteix que tenen “privilegis”

Després de fer-se públics els escrits d’acusació contra els membres de l’anterior govern i els presidents d’Òmnium i l’ANC empresonats, les reaccions dels partits polítics no es van fer esperar. Mentre que els partits independentistes denuncien les elevades penes de presó com un atac a la democràcia, les valoracions dels socialistes i de Ciutadans miraven cap a l’opinió pública espanyola i cap al govern de Pedro Sánchez. L’espai dels comuns les va tornar a denunciar com una vulneració de les llibertats. Tant ERC com el PDeCAT van advertir Pedro Sánchez que, amb acusacions com les de la fiscalia i la presumpta rebaixa de l’Advocacia de l’Estat, no hi ha negociació possible per als pressupostos estatals.

El vicepresident del govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, considera que el govern socialista “no ha canviat la línia repressiva de Mariano Rajoy”. Així, “canviar la rebel·lió per la sedició és un canvi en la gradació però no en el contingut material”. I adverteix que “no hi ha hagut cap moviment ni cap gest del govern de l’Estat i, per tant, és impossible cap gest o moviment per part nostra”.

En termes similars es va expressar el president del PDeCAT, David Bonvehí, que va rebutjar que el seu grup negociï els pressupostos de Sánchez. “Amb aquest escrit de la fiscalia, entenem que el no als pressupostos és evident; no ens deixen marge”, va assegurar.

El PSC-Units nega que el fet que l’Advocacia de l’Estat descarti acusar-los de rebel·lió sigui cap mena de “gest” del govern espanyol per tal de suavitzar les relacions amb Catalunya i facilitar l’aprovació dels pressupostos espanyols. La portaveu socialista Eva Granados afirma: “No hi ha hagut cap gest i és un error de qui ho planteja.” La dirigent socialista recorda que, quan governava el PP, l’Advocacia de l’Estat “només parlava de malversació”, mentre que ara l’acusació del govern espanyol hi ha afegit altres delictes.

En un acte de precampanya de cara a les eleccions autonòmiques a Andalusia, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va acusar el president espanyol de fer una “trucada de gràcia” a l’Advocacia de l’Estat per aplanar el camí dels pressupostos. “Molts espanyols veiem amb tristesa com es confirma la sospita que Sánchez està disposat a fer qualsevol cosa per ser un quart d’hora més a La Moncloa. Fins i tot dona privilegis i beneficia a aquells que han trencat famílies a Catalunya, han fet fugir empreses, han humiliat els espanyols i no van tenir cap respecte per la democràcia”, deia.

Per la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i la portaveu del grup al Congrés, Lucía Martín, les acusacions són una “anomalia democràtica en tota regla”. “No hi ha rebel·lió, ni malversació ni sedició. L’única sentència que considerem acceptable és la llibertat de les preses i els presos polítics”, hi afegia Albiach.

Des de Junts per Catalunya, Eduard Pujol qualificava de “salvatjada” les peticions de penes, i assegurava que són “un complot d’estat” per “silenciar veus i ideologies”.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés va assegurar que és un “judici polític contra el dret a l’autodeterminació”. L’Estat espanyol pretén “castigar de manera exemplar els independentistes empresonats”, afirma.

LES FRASES

És una salvatjada i un complot d’estat per silenciar veus i ideologies
Eduard Pujol
PORTAVEU ADJUNT DE JUNTS PER CATALUNYA AL PARLAMENT
No és dia de valorar qualificacions provisionals. Podran variar en el judici per criteris tècnics
Eva Granados
PORTAVEU DEL PSC-UNITS
Sánchez està disposat a donar privilegis als que han trencat famílies a Catalunya
Inés Arrimadas
PRESIDENTA DEL GRUP PARLAMENTARI DE CIUTADANS
No hi ha rebel·lió, ni sedició ni malversació. L’única sentència acceptable és que surtin lliures
Jéssica Albiach
PRESIDENTA DE CATALUNYA Sí QUE ES POT
És un judici polític contra el dret a l’autodeterminació. Volen castigar de manera exemplar
Vidal Aragonés
DIPUTAT DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP)
No hi ha hagut cap moviment del govern de l’Estat i, per tant, és impossible que n’hi hagi cap per part nostra
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN I ADJUNT A LA PRESIDÈNCIA D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona